У Херсоні активно поширюється захворювання на вірус Коксакі, спалах якого раніше зафіксували на курортах Туреччини.

Серед тих, кого він вразив, — переважно діти, але є й дорослі. Вони скаржаться на загальну слабкість, «стрибки» температури, шкірне висипання. Медики зазначають, що таких вірусів може бути навіть кілька, але закликають не панікувати: адже перебіг захворювання зазвичай не є тяжким і відбувається без особливих ускладнень. Заступник директора Херсонського обласного лабораторного центру Анатолій Коваль стверджує, що це різновид звичайної ентеровірусної інфекції, яка в нас досить поширена.
Вірус Коксакі, найімовірніше, «імпортували» на Херсонщину місцеві жителі, котрі відпочивали на морському узбережжі Туреччини. Улітку туди навідуються тисячі городян, оскільки з обласного центру до Стамбула літаки відправляють щоденно. Там вони могли підхопити недугу, а вже потім вона розповсюдилася Херсоном, бо легко передається повітряно-крапельним шляхом, як ті-таки грип чи ГРВІ.

ФАКТ

Перші повідомлення про вірус Коксакі в Україні з’явилися на початку серпня. Його слід вів до турецького морського узбережжя: деякі відпочивальники з України захворіли в тамтешніх готелях. За інформацією, зокрема, телеканала «Еспресо», страшною історією однієї з українських родин поділився у Facebook народний депутат Віталій Купрій. Він розмістив лист свого друга, сім’я якого інфікувалася вірусом під час відпочинку в Туреччині. 23 липня Коксакі підхопила його наймолодша дитина, а згодом заразилися всі члени родини. Попри те, що в людей була 40-градусна температура та величезні висипання на шкірі, турецький готель Calіsta Luxury не визнав своєї провини та нічим не допоміг хворим. У готелі в цей період перебували майже тисяча людей і кожна третя дитина заразилася Коксакі.


Херсон.