Напевно, найефективнішим закликом до енергоощадливості для більшості родин стали платіжки за комуналку. Що більша цифра в них, то активніше господарі задумуються про те, як спалити менше газу, вимкнути зайву лампочку, а то й просто відімкнути систему опалення. Кожен із таких заходів дає свій ефект. Але порівняно з тисячними сумами у квитанціях він не такий уже й великий. Тож проблема, як зменшити витрати, стає дедалі гостріша.

Для хмельницьких старшокласників—учасників енергетичного велоквесту теоретичні проблеми енергозбереження вже перейшли в практичну площину.

Фото надано прес-службою міськради.

У Хмельницькому вже кілька років поспіль переймаються цим питанням. Міська влада навіть оголосила про певну стратегію — зробити енергоефективними не тільки приватні помешкання, а й бюджетні установи, підприємства і... Хмельницький загалом. Завдання амбітне і непросте. Реалізовують його різними шляхами: від спеціальних занять із дошкільнятами — до впровадження доволі дорогих інвестиційних проектів.

Переглянь стрічку і... вимкни світло

Юному поколінню вже вдивовижу радянські фільми-агітки і плакати, що закликали вимикати світло. Тоді у багатьох вони викликали лише іронічну посмішку, бо хто ж буде економити те, що в буквальному розумінні коштувало копійки. Однак нинішні реалії змусили на все подивитися по-новому і повернутися до старих ідей і гасел. Днями хмельничанам презентували фільм «Енергоефективне місто», який зняли в рамках міжнародного проекту CLEEN. Участь у ньому, окрім українських, узяли ще й грузинські, молдовські та вірменські кінематографісти. А у Хмельницькому за реалізацію цього проекту взявся Хмельницький молодіжний клуб розвитку. Як розповів голова його правління Степан Кушнір, цей фільм про те, як заощаджувати енергоресурси і які можуть бути глобальні наслідки, якщо цього не робити. Усі герої стрічки — реальні хмельничани, які розповідають про те, чому тематика енергоефективності ввійшла в їхнє життя. Серед них — керівник дошкільного закладу, підприємець, що розвиває тепличний бізнес, еколог... Своїм прикладом вони показують, що зміни на цьому шляху можливі, а головне — їх ефект доволі відчутний.

Думай глобально, роби практично

З чого почати? Відповідь на це запитання відтепер усі охочі зможуть відшукати в Центрі енергоефективності, який відкрився у Хмельницькому. За ощадливість тут агітує все, починаючи від облаштування самого приміщення. Раціональна система обігріву й утеплення, щільні вікна і двері, велопаркування біля входу і навіть вивіска з назвою — все тут ощадливе. Практичний приклад переконує найбільше. Та кому цього не вистачає — знайде широку «теоретичну базу». Фахівці і зможуть дати невеликі побутові поради, і представлять проекти зі зберігання енергії і тепла для цілих будинків і установ. А за необхідності нададуть зразки документів, законодавчих актів з цієї тематики.
Зокрема, тих, кому небайдужа доля його ОСББ, запрошують на тренінг із розробки енергоефективних проектів у багатоквартирних будинках. Його учасникам надають необхідні відомості про організаційно-правові, технічні й фінансові аспекти реалізації таких проектів. Якщо ще не всі мешканці будинку переконані в тому, що на цьому шляху потрібно діяти спільно, то для них передадуть інформаційні матеріали та переконливі аргументи, які мотивуватимуть до проведення енергоефективних заходів.

Вчать мислити сучасними категоріями

Щоб розвіяти будь-які сумніви в тих, хто не вірить в ефективність різних починань, для старшокласників міських шкіл провели велоквест за темою енергоефективності та сталої мобільності. Його організатори запропонували школярам виконати різні завдання, пов’язані з енергоефективністю та збереженням природних ресурсів. А те, що виконувати їх доводилося, пересуваючись на велосипеді, ще раз доводило, що перехід саме на цей вид транспорту зможе зберегти екологічне здоров’я міста та й самих велосипедистів.
Усі ці заходи спрямовано на те, щоб навчити хмельничан мислити новими сучасними екологічними категоріями. Альтернативні джерела енергії, ощадливі технології, успішні інвестиції в енергетичні програми — все це завдання не тільки для державних чиновників, а й для кожного з нас. І в цьому різними засобами активно переконують хмельничан. І доводять, що свій крок на цьому шляху може зробити кожен.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.