Навіть похмурого дня пізньої осені можна отримати позитивні емоції. Саме таким об’єктом для журналістів став розплідник диких кабанів і качок у Піщанському лісництві Шацького навчально-дослідного лісового господарства.

На знімку: інженер з охорони та захисту лісу Ярослав Кропивник підгодовує диких свиней.

Тут справді затишно і романтично. Недарма цей мальовничий куточок залюбки відвідують діти. Скажіть, де ще можна побачити у великому, площею гектар, вольєрі диких кабанів і навіть погодувати їх? Єгер Піщанського лісництва Микола Пех дозволяє зробити це і нам. З вереском, доброзичливо рохкаючи, вони майже із рук виривають розламаний на шматки черствий хліб. Тварини не голодні, бо у коритах повно зерна кукурудзи. Але хліб для них — особливі ласощі, за нього можна і поборотися.
— Спочатку привезли до мене на відгодівлю двох кабанчиків і одну самочку, — розповідає Микола Пех. — Вони почали давати приплід. У загінках тісно, тож вирішили зробити цей вольєр. Облаштували його минулого року. Вже маємо тринадцять голів. Це — четверте покоління. Гін починається у листопаді-грудні. У березні-квітні з’являється потомство. Годуємо переважно кукурудзою, даємо також пшеницю, буряки, картоплю, жолуді, мають і природні корми. І хоч дикі свині — нічні звірі, але тут їдять, коли їм заманеться. Вольєр огороджено сіткою. Траплялося, що підривали. Великі не вилазили, тільки маленькі. На відстані до кілометра гуляють. Інколи по півдня немає, а потім, під вечір, повертаються. Хто ж від корму відмовиться? Ростуть свині досить швидко. Ці підсвинки народилися наприкінці березня. Мають уже кілограмів 40—50.
Дізнаємося від єгеря, що вирощених диких свиней згодом випустять, щоб вони поповнили місцеву фауну. Цікавимося, а чи не стануть вони легкою здобиччю браконьєрів? Як пояснили господарі, по-перше, довколишні ліси добре охороняють, по-друге, за незаконно вбитого кабанчика передбачено штраф у розмірі 30 тисяч гривень. Тож надто дорого може обійтися дармова свіжина.
На території розплідника є добре облаштоване дитяче містечко. Допоки батьки рибалять у ставках, їхня малеча може досхочу награтися. Для любителів зеленого туризму зведено дерев’яний будиночок з грубкою, де можна відпочивати у будь-яку пору року, є затишна альтанка. Неподалік, накритий зверху пластикою, а з боків огороджений металевою сіткою, — вольєр для диких качок.
— У вольєрі їх 65, — ділиться з нами інформацією головний лісничий Шацького навчально-дослідного лісового господарства Микола Кузнєцов. — Плануємо, щоб вони тут перезимували. Там є хлівчик, у який качки можуть зайти. А плаваючи у замерзаючій водоймі, вони водночас робитимуть для риби продухи. Наразі ставки спустили, щоб почистити, поглибити. За зиму вони заповняться водою. Цієї осені на них випустили 45 качок, те саме зробимо і навесні, щоб там розмножувалися. Ще є вольєр з фазанами, маємо їх сім голів. Зараз їх забрали у теплі місця, щоб перезимували. Будемо фазанів розводити і випускати. Тут їх поки що у природі немає.

Фото Максима СОЛОНЕНКА.