У Луцьку в Музеї волинської ікони відкрито виставку «Сакральний живопис Володимира Жупанюка», на якій експонуються картини майстра, створені за останнє десятиліття. Вперше на творчій імпрезі художник представив «Холмську Богородицю у подіях та фактах».

Володимир Жупанюк (на знімку) — відомий волинський художник, лауреат обласної мистецької премії імені відомого іконописця XVIII століття Йова Кондзелевича. За останнє десятиліття він створив серію робіт, присвячену сакральній тематиці: картини «Боремельський хрест», «Волинська Богоматір — покровителька землі Волинської», «Святий Миколай — покровитель Луцька», «Христос євхаристійний. Тайна вечеря» та ін. В основі сюжетів лежать історичні події, легенди, перекази.
Між іншим, ікона Холмської Богоматері — одна з найбільш шанованих у православному світі. Її ставлять в один ряд із такими чудотворними образами Богоматері, як Ченстоховська (Белзька) ікона, що зберігається у Ясногорському монастирі (Ченстохова) та є найшанованішою у Польщі, Вишгородська (Володимирська), що зберігається у Третьяковській галереї в Москві й вважається головною реліквією Росії, та Почаївська, яка нині в Україні. Ікона Холмської Богоматері зберігається в Музеї волинської ікони в Луцьку.

Фото автора.

Волинська область.