У Кобеляцькому навчально-виховному комплексі № 1, що на Полтавщині, традиційне газове опалення замінили на альтернативне — з використанням твердопаливних котлів. Цим сьогодні вже, здається, нікого не здивуєш. Але й буденною таку подію не назвеш.

Новації тільки для «малюків»?

Загальноосвітні навчальні заклади, в яких повністю або частково відмовилися від використання природного газу для обігріву будівель, уже не дивина. Зазвичай ідеться про невеликі шкільні приміщення. Натомість освітні велетні, особливо в містах, відрізати від газового обігріву не поспішають. У кращому разі погоджуються на альтернативне опалення частини головної споруди.

Адже немає гарантій, що, спалюючи дрова, солому чи інші види біопалива, вдасться підтримувати належну температуру на тисячах квадратних метрів шкільної площі. Та й скільки ж це кубів деревини треба зрубати й кинути в «пащі» твердопаливних котлів? Зрештою, перспектива встромити серед житлових кварталів таку собі майже паровозну трубу, з якої валитиме густий дим, також маловтішна...

Чи обґрунтовані такі застороги? У Кобеляках ними також не нехтували. Надто через те, що йдеться про найбільший у районі загальноосвітній навчальний заклад, в якому навчаються 450 учнів. Разом із вихованцями-дошкільнятами розташований у центрі міста навчально-виховний комплекс № 1 відвідують півтисячі дітей. Його загальна площа становить 9300 квадратних метрів! Раніше такими типовими кількаповерховими шкільними спорудами-новобудовами з вікнами до сонця особливо тішилися тодішні можновладці. Щоправда, й ціна газу для їх опалення була копійчана. Пізніше величезні дерев’яні вікна почали розсихатися, утворюючи протяги. Тож спершу в НВК № 1 за сприяння народного депутата України Андрія Реки дерев’яні вікна та двері замінили на сучасні, металопластикові.

Котли ледь жевріли, а економії не виходило...

Це стало запорукою того, що наступні кроки з удосконалення системи теплозабезпечення не стануть такою собі сізіфовою працею, а зекономлені кошти не вилітатимуть в інші реальні й умовні шпарини та дірки. Зважаючи на неабиякі витрати, тут, звісно, намагалися економити й на блакитному паливі. Зокрема, у вихідні газові котли ледь жевріли. Але саме за цей час величезне приміщення встигало охолонути, тому перед початком занять треба було топити з підвищеною інтенсивністю. Витрати зростали, а реальної економії не виходило. За різкого похолодання надворі, в класах бажаної температури не досягали. Доходило до того, що навіть труба теплотраси, що пролягала до навчального корпусу, подекуди перемерзала. На кардинальні зміни в системі теплопостачання не наважувалися. Власне, тому, щоб не стало ще гірше...

Так тривало доти, поки місцевий підприємець Юрій Терніков (на знімку) не запропонував свою допомогу в розв’язанні проблеми. Його фірма займається деревообробкою. Відходи виробництва, тирсу, використовують для виготовлення пелетів, якими опалюють власні приміщення. За істотної економії коштів на холоднечу не скаржаться, а сировини для виготовлення альтернативного палива вистачає не лише для внутрішніх потреб.

А якщо «поділитися» ним із найбільшим у місті й районі навчально-виховним комплексом? Пан Юрій за власні кошти придбав та встановив для НВК № 1 два сучасні твердопаливні котли. З тим, щоб природний газ повністю замінити пелетами. Керівники району, відділу освіти та НВК погодилися з умовою: газову котельню демонтувати не будуть. Вона слугуватиме «підстраховкою», якщо щось піде не так...

Гріють пелети з відходів деревини

Тож на ще одну додаткову котельню перетворили розташований на території НВК гараж. Встановили два потужні твердопаливні котли вітчизняного виробництва. З їх запуском у дію до початку опалювального сезону не встигли тільки тому, що треба було пройти тендерні й інші передбачені в таких випадках процедури. За кошти районного бюджету утеплили теплотрасу та придбали генератор, який дав змогу зробити цю котельню повністю автономною, убезпечити від імовірних перебоїв у подачі електроенергії. Адже система експлуатації кожного котла автоматизована й комп’ютеризована, з відповідним програмним забезпеченням. Електронне начиння максимально спрощує обслуговування. Пелети у спеціальний бункер завантажують лише раз на добу. Звідти вони за допомогою автоматики надходять у котел.

Після нещодавнього запуску «альтернативної» системи опалення твердопаливні котли на пелетах цілковито забезпечують тепло в навчальному корпусі. У цьому переконалися керівники районної влади та профільні посадовці, котрі побували в НВК № 1.

Ніхто з учнів на холод у приміщеннях не скаржиться.

Функціональні переваги нової котельні очевидні. Не лише тому, що відпала необхідність різко зменшувати інтенсивність опалення у вихідні й, відповідно, ще істотніше нарощувати її на початку навчального тижня. А ще — за потреби — подачу теплоносія на сонячний бік будівлі можна зменшувати й економити ресурси та кошти.

Експеримент обнадіює і спонукає до подальших дій

Не менш важливо й те, що гості закладу не побачили диму з труби котельні. Адже пелети, попри своє походження, — паливо набагато якісніше за дрова. Та й сучасні котли забезпечують належні екологічні стандарти. Тепловіддача пелетів також значно вища, ніж у дров. За підрахунками фахівців, дві тонни такого палива з відходів деревини заміщують тисячу кубометрів природного газу.

Перші узагальнення про економію від такої заміни в НВК № 1 обіцяють зробити вже за результатами опалювального сезону. Адже на альтернативний вид палива тут перейшли тільки у другій половині січня. Та вже нині зрозуміло, що навіть на першому етапі впровадження нової системи економія становитиме не менш як десять відсотків. Коли врахувати, що протягом двох попередніх опалювальних сезонів на «газове» опалення НВК щоразу витрачали понад 800 тисяч гривень, то зменшення фінансового навантаження виходить досить відчутне. Навіть за нинішньої ціни на природний газ. А вона постійно збільшується...

Не можна не зважати й на те, що цьогорічна зима видалася теплішою за попередні. Рано чи пізно той пелетний обігрів величезного приміщення нав-чально-виховного комплексу тестуватимуть і міцніші морози, яких цієї зими просто не було. Тому перші позитивні результати новацій у Кобеляках вважають експериментальними. Вони свідчать, що не тільки невеличкі шкільні будівлі треба переводити на альтернативне опалення. Отож, якщо експеримент виявиться вдалим, у Кобеляцькому районі планують уже за кілька років запровадити таку альтернативу ще в шести-семи освітніх закладах.

Полтавська область.

Фото із сайту Кобеляцької РДА.