Днями Верховна Рада України 241 голосом прийняла в першому читанні урядовий законопроект № 6536 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд».

Автори проекту пропонують внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про основи містобудування», «Про архітектурну діяльність» і «Про регулювання містобудівної діяльності». У пояснювальній записці до законопроекту його метою зазначено «встановлення ефективного механізму контролю за дотриманням вимог законодавства щодо необхідності створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення». Зокрема, пропонується підвищити штрафи та вводиться норма про позбавлення права обіймати певні посади за порушення законодавства під час планування і забудови територій, у тому числі і щодо створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю. Окрім того, громадські об’єднання людей з інвалідністю можуть здійснювати обов’язковий контроль за дотриманням будівельних норм, стандартів і правил про доступність як позаштатні інспектори при органах державного архітектурно-будівельного контролю.

Про важливість цієї урядової ініціативи годі й казати. Тема доступності людей з обмеженими можливостями нарівні з іншими громадянами до всієї інфраструктури в нас завжди була болюча. Ще більш злободенною вона стала з початком російської агресії на сході України, коли тисячі тяжко поранених бійців опинилися на візках та милицях.

По коментар стосовно законопроекту № 6536 «Голос України» звернувся до буковинської журналістки, письменниці, громадської активістки Оксани Драчковської (на знімку). Щоденне життя її сім’ї безпосередньо пов’язано з темою цього документа, адже молодший син Назарчик може пересуватися лише на спеціальному візку. Роками пані Оксана невтомно обстоює права людей з обмеженими можливостями, і позитивної перспективи поки що не бачить: «У зв’язку з цим законопроектом усі кажуть про посилення відповідальності за обмеження пересування людей з інвалідністю. Мені здається, це неправильно. Треба говорити про запровадження відповідальності, тому що нині її зовсім немає. У Чернівцях за архітектурну недоступність ще нікого не покарали — кажу це як член комітету доступності міської ради. Єдиний орган, який може накладати санкції за такі порушення, — інспекція архітектурно-будівельного контролю. Але вона цього не робить. Максимум, який ми отримуємо від спроб співпраці з інспекцією, — це обіцянка не приймати в експлуатацію недоступні новобудови. Натомість на вже збудовані чи навіть реконструйовані об’єкти вони впливу не мають. Або кажуть, що не мають. Що ж до об’єктів інфраструктури, транспорту, то для них і не передбачено жодного механізму відповідальності. Якщо все це не буде чітко розроблено в новому законі, то немає жодного сенсу його приймати. У нас і без того купа хороших законів, які існують лише на папері, і ніхто їх не дотримується».

Натомість Максим Бурбак (на знімку), народний депутат, голова фракції «Народного фронту», перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю, котрий брав найактивнішу участь у роботі комітету з цим законопроектом, підкреслює його важливість саме через внесення пунктів, що передбачають конкретну відповідальність: «Наш комітет одностайно підтримав урядовий законопроект № 6536. Це давно очевидна необхідність. Нині майже 90 відсотків житла не пристосовано для потреб осіб з інвалідністю, для дитячих візків, велосипедів тощо. Звісно, є об’єктивні проблеми з адаптацією старого житла, під час будівництва якого не задумувалися про потреби людей з інвалідністю. Але це треба виправляти. Так само, як і враховувати ці норми під час сучасного будівництва. Має бути визначена чітка відповідальність за те, чи доступне для людей з інвалідністю житло, магазин або будь-яка установа, чи зможуть вони самостійно, безпечно і комфортно скористатися пандусом або спеціальним з’їздом.

В опрацюванні законопроекту задіяно багато парламентських комітетів. Усі зауваження, які було висловлено, в тому числі Головним науково-експертним управлінням, будуть взяті до уваги під час підготовки законопроекту до другого читання.

Але ми повинні зробити так, щоб кожен архітектор, кожен власник крамниці чи керівник якогось закладу задумалися, наскільки доступні ці об’єкти для людей з інвалідністю, не чекаючи приписів. Переконаний, за цими нормами повинна уважно стежити громадськість, що також закладено у законопроекті. Людський контроль — найкращий».

Сподіваємося, що такий потрібний суспільству закон швидко приймуть і в другому читанні.

Фото з відкритих джерел.