ЗВЕРНЕННЯ

 

Шановні чернігівчани!
Сьогодні виповнюється 75-та річниця з дня трагічних подій на чернігівській землі в місті Корюківка. У матеріалах до Нюрнберзького процесу Корюківську трагедію визначено як найбільше масове знищення місцевого мирного населення на окупованих Німеччиною територіях Європи за весь період Другої світової війни. Німецько-фашистські загарбники тоді вбили майже 7000 мирних жителів та дотла спалили приблизно 1300 осель.
Такі масштаби знищення нацистами мирного населення свідчать про те, що Україна належить до держав, які зазнали найбільших втрат у Другій світовій. Серед відомих світові найжахливіших злочинів нацизму — зруйнування чеського села Лідіце чи французького Орадур-сюр-Глан — має бути місце і для української Корюківки.
Схиляємо низько голови перед пам’яттю безневинних жертв. Їх надлюдські страждання запалюють священне полум’я скорботи в кожному серці.
Це не лише вшанування загиблих, це правда про історію війни минулої й заклик сучасників до єдності в цей важкий, сповнений випробувань час для нашої держави. Адже окупанти прийшли знову на українську землю в Криму й на Донбасі й чинять там воєнні злочини.
Такі жахливі людські трагедії не повинні повторитися! І тому ми маємо боронити свою землю, нашу соборну долю, утверджувати суспільний діалог пам’яті і перспективи, впевнено йти вперед до побудови великої сучасної європейської держави.

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ.