Вечірнє засідання 27 лютого

Народні депутати розглянули блок питань фінансової політики. Зокрема, за основу прийнято проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій» (№ 6141). 

Як зауважив доповідач Павло Різаненко, голова підкомітету з питань цінних паперів та фондового ринку Комітету фінансової політики та банківської діяльності, нині відповідно до чинного законодавства іноземним інвесторам для купівлі цінних паперів українських емітентів необхідно відкривати прямі рахунки в цінних паперах у вітчизняних депозитарних установах, що є стримувальним фактором для іноземних інвесторів через відсутність довіри. 

Крім того, законопроект передбачає обмеження кола іноземних фінансових установ, що можуть відкрити рахунок у цінних паперах. А саме: така фінансова установа повинна бути зареєстрована в державі, що є членом ЄС або членом групи розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей FATF або Комітету експертів Ради Європи з питань взаємної оцінки заходів боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму МОNEYVAL.

Потім депутати перейшли до розгляду блоку законопроектів з питань транспорту. У цілому прийнято закон «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг» (№ 6766), яким уточнено поняття «концесійні дороги». 

На початку засідання Андрій Іванчук («Народний фронт») виступив із заявою з вимогою звіту в парламенті керівників правоохоронних органів щодо реагування на останні резонансні події — сутички під Верховною Радою 27 лютого, у результаті яких є постраждалі, а також тиск громадських активістів на Генпрокурора під його особистим помешканням.