У селі Сокільники Пустомитівського району, що на Львівщині, запустили нові потужності компанії «РосанПак». Це один із найбільших експортерів упаковки до країн ЄС та Азії, який має широку мережу представництв в Україні. Підприємство засновано 1998 року відомим канадським виробником і пройшло шлях від невеличкої фірми до лідера на ринку упаковки. Відтепер у Сокільниках працюють 450 робітників, які мають гідну зарплату та хороший соціальний пакет.

На знімку: запрацювали нові потужності компанії «РосанПак» у селі Сокільники.

 

Нові робочі місця з’явились у Сокільниках.

Фото Сергія БОБРИ (прес-служба Львівської ОДА).

Відкриття нових потужностей відбулося під час роботи у Львові (22—23 березня) VI Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування. Це був найбільш переконливий аргумент того, що найкраще розвиваються ті міста та інші населені пункти, де створюють сприятливі умови для розвитку бізнесу та підприємництва. А це — нові надходження до бюджету, нові робочі місця і благополуччя місцевих громад. «Будь-яка країна успішна тоді, коли успішні міста, бо це фундамент, енергія, — заявив під час панельної дискусії міський голова Львова Андрій Садовий. — Зміни, які відбуваються в країнах Європи, динамічніші й швидші. Якщо позабирати той тиск, можете уявити, наскільки зміниться ситуація».

Ще нещодавно виконавчий директор Асоціації міст Олександр Слобожан був упевнений, що бюджетна децентралізація в нашій країні відбулася. Багато сіл, містечок і великих міст мають нову розумну громаду. Ця нова громада проводить реформи на місцях — найкращий чинник успіху. Але нині він вважає, що потрібно мати різних партнерів, зокрема, серед місцевого бізнесу. Потрібна підтримка не так коштами, як стабільністю та надійністю. Дуже важливими є не великі інвестиційні компанії, а середній локальний бізнес, довіра і постійна підтримка. Тому потрібно підтримувати один одного.

Львівська область входить до п’ятірки регіонів України, де найвищий рівень залучення інвестицій у виробництво. Завдяки чому торік тут відкрили понад 80 нових потужностей. Найбільші з них — це «Бадер-Аунде Україна», «Електроконтакт», «Карпатський вітер», Бистрицьке газове родовище та інші. Торік в економіку регіону надійшло понад 60 млн доларів США інвестицій, що на п’ять відсотків більше, ніж позаторік. Інвесторами Львівщини стали 32 країни. Нині місцеві громади змагаються між собою, хто створить найкращі умови для розвитку промислових підприємств і бізнесу.

Всеукраїнський форум місцевого самоврядування у Львові виявився доволі повчальним, бо напрацював рекомендації для посилення спроможності та підвищення ролі органів місцевого самоврядування у розвитку держави.

Велику зацікавленість викликав проект «Інтегрований розвиток міст в Україні», який запроваджують наші міста у співпраці з німецьким товариством міжнародного співробітництва «GIZ». «Ми проводимо опитування і бачимо, що люди хочуть залишатися в Україні — тому наші проекти, концепції мають покращити їхнє життя, — заявила представник офісу «GIZ» у Житомирі Марія Байда. — Проект «Інтегрований розвиток міст» — це проект у наше майбутнє». За його підтримки міста розробляють концепцію інтегрального розвитку. До співпраці залучають представників виконавчої та законодавчої влади, експертів з місцевого розвитку та мешканців міст.

У рамках Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування обговорили цілу низку тем, серед яких — темпи реформи децентралізації, територіальна організація органів виконавчої влади, агломерації як території розвитку, стратегії для великих та малих міст — і всі напрацювання направлять до органів центральної та виконавчої влади.

Львівська область.