Серед нових видань, що будуть презентовані на черговому столичному Книжковому Арсеналі наприкінці травня, — книжка київського поета Станіслава Бондаренка «ЛЕВ І РЕВ — VERY WELL!» (видавництво «Український пріоритет»).

Знавці стверджують: принаймні у Європі ще не було такого від початку писемності, щоб виходила книжка одного автора, кожен рядок якої на сотні сторінок читається однаково з обох боків. У нас така тепер з’явиться, це і є «ЛЕВ І РЕВ — VERY WELL!». Такі вірші звуться паліндромами.
Ця книжка — для справжніх гурманів, які небайдужі до озонистих протягів експерименту, розширення кордонів мови, поетового вміння відчувати м’язи й суглоби слова та передавати глибокий образний зміст.
Тут вільно й історично дихає не цар-град, а «дар-град» Київ, є своя «Пісня над піснями», є «віки Рюриків», «вік вовків» і «віщодар радощів», а потужна афористичність (особливо в однорядкових паліндромах) інкрустована тонким гумором. І є чуттєвий нонконформізм урбаністичного поета, котрий, до речі, поповнив літературу власними жанрами, це: роман-паліндром, поеми-кліпи, стасворди.
Мабуть, найбільше б радів цій книжці батько наших паліндромістів Іван Величковський (близько 1651 — 1701). Ці вірші, які часто приходять поетові у сни, настільки позбавлені штучності, що дехто сприймає їх як звичний силабо-тонічний вірш чи верлібр. Не випадково видатний одесит, мовознавець і поет-звитяжець Олекса Різників після уважного читання рукопису зазначив: «Ці паліндроми примушують думати, іноді розгадувати зашифроване в них, дочитуватися до глибин. Книга ця робить читача мудрішим, вона піде, звичайно ж, у віки».
Варто додати, що ілюстрації до збірки виконав незабутній митець Сергій Якутович.

Вл. інф.