У селі Івашків Кодимського району Одеської області встановили хрест, присвячений історичному бою козаків.
Нагадаємо, восени 1693 року сорокатисячне військо кримського хана, до якого входили також буджацькі та єдисанські ногайці, рушило на Київ. У широкому степу біля річки Кодима, що слугувала рубежем між турецькими й польськими володіннями, татари зустрілися із семитисячним загоном Семена Палія. Становище козаків здавалося безвихідним. У ворога була величезна кількісна перевага. Відбивши перший удар татар, козаки спорудили кругове укріплення з возів, засипаних землею. Цілий день штурмували татари козацький табір, але прорватися крізь лави його захисників так і не змогли. Уночі Семен Палій наказав своїм воїнам побудувати на Кодимі греблю (яка згодом, імовірно, одержала назву Палієве озеро). На світанку в татарський табір ринула вода. Розбуджені стрімкими потоками, вороги почали панічно розбігатися. Їм у тил ударили козаки. Кримські війська зазнали цілковитої поразки й повернули в степ. Бій цей увійшов у історію як битва на Кодимі.
Пам’ятний знак, витесаний із кам’яної брили, створив скульптор Владислав Ільницький, який нині проходить службу в лавах Збройних Сил України.
Зазначимо, хрест важить дві з половиною тонни. Робота скульптора тривала менше трьох тижнів. На церемонії відкриття були присутні представники Одеської ОГА, керівництво Кодимської РДА, мешканці села, школярі та військовослужбовці.