Ранкове засідання
11 липня

Традиційно в середу на початку засідання народні депутати виступали із заявами, звертаючи увагу на питання, які турбують наше суспільство. Говорили про проблеми в промисловості, про ситуацію на ринку газу, про те, що відбувається в аграрному секторі тощо. Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко звернула увагу на роботу в рамках неформальної Мінської платформи, яка працює вже два роки.

 

Андрій Река, Василь Амельченко.

 

Минулого тижня Україну відвідав колишній міністр внутрішніх справ Колумбії Хуан Фернандо Кріста, нагадала вона. Політик наголосив передусім на повній відмінності колумбійського внутрішнього конфлікту, громадянської війни із зовнішньою агресією, яку здійснює Російська Федерація проти нашої країни. Однак у рамках цього візиту українські парламентарії отримали унікальну можливість дізнатися про досвід перехідного правосуддя, яке впроваджувалося в Колумбії, поінформувала І. Геращенко. «Нині нам важливо також вивчати досвід Хорватії та інших країн з приводу того, як правильно вести інклюзивний діалог з українцями після демілітаризації окупованого Російською Федерацією Донбасу і яку відповідальність мають понести бойовики, які нині під контролем ФСБ допомагають Росії здійснювати війну проти України».
На думку І. Геращенко, колумбійський досвід цікавий тим, що під амністію підпадали тільки ті, хто визнав свою провину. Бойовики мали не просто скласти зброю, але й гарантувати, що більше ніколи в житті не візьмуться за набої. Ще один важливий момент — обов’язкова виплата репарацій жертвам. У Колумбії створили єдиний реєстр жертв. Той, хто визнав свою провину і обіцяв не брати зброю до рук, отримував від перехідного правосуддя від п’яти до восьми років покарання і спеціальних суспільних робіт. А ті, хто здійснив важкі злочини або не визнав провини — мали 20—30 років позбавлення волі. І. Геращенко нагадала, що неформальна Мінська платформа працює в парламенті за ініціативи в тому числі й Голови Верховної Ради, та за координацією Першого заступника очільника законодавчого органу влади. «Це чудовий майданчик для того, щоб усі фракції могли обговорювати пропозиції для перехідного правосуддя, — сказала вона. — У наших громадян на Донбасі має бути усвідомлення того, що ми вважаємо всіх українців жертвами Росії. Але бойовики і сепаратисти повинні знати, що ми працюємо над положеннями, за якими відповідальність обов’язково наступить. І ми врахуємо найкращий досвід, який існує в світі».
Водночас Ірина Геращенко нагадала, що від Російської Федерації й досі немає відповіді стосовно нашої готовності передати 36 їхніх громадян, які здійснили злочини в Україні, задля звільнення наших співвітчизників.
Після завершення виступів народних депутатів Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що в Україні з візитом перебуває делегація міжпарламентської групи дружби Ісламської Республіки Іран та оголосив до розгляду проект постанови про призначення у 2018 році іменних стипендій Верховної Ради для найталановитіших молодих учених. 
Під час обговорення народні обранці акцентували увагу на тому, що це питання вже неодноразово провалювалося в парламенті, хоч воно й не викликає жодних застережень. За словами головуючої на той час І. Геращенко, більшість із охочих потрапити в зал не змогли це зробити через те, що під’їзд до адміністративних будівель виявився заблокованим автомобілістами — власниками так званих «євроблях». Однак на підтримку постанови таки знайшлося 232 голоси представників усіх фракцій. Так само 229 голосами схвалено й постанову про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2017 рік.
На вимогу двох фракцій із заявою виступив представник «Самопомочі» Любомир Зубач. Він говорив про ситуацію, яка склалася з призначенням позачергових виборів у багатьох громадах, пов’язаних зі смертю, або достроковим припиненням повноважень окремих голів. Разом з тим у парламенті зареєстровано 98 постанов про призначення позачергових виборів, але вони не виносяться на голосування. Представник «Самопомочі» закликав керівництво Верховної Ради поставити на розгляд ці питання у четвер, в «останній день, коли реально можна прийняти рішення».
Після перерви народні обранці взялися до розгляду в другому читанні проекту закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти. Під час підготовки документа до нього надійшло багато поправок, які потребують детального обговорення, наголосив Голова Верховної Ради А. Парубій. Відтак, сказав він, розгляд законопроекту і голосування за нього переноситься на четвер. «Думаю, це буде найкращий спосіб для збільшення ефективності нашої роботи, оскільки більш як півтори години потрібно для того, щоб обговорити законопроект». Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Григорій Немиря  підкреслив особливу відповідальність кожного за те, щоб цей закон підтримали в другому читанні та цілому. За даними Міжнародного комітету Червоного Хреста, в Україні щонайменше півтори тисячі людей, які зникли безвісти. Для порівняння, в Колумбії, про яку говорилося на початку засідання, зниклих було чотири тисячі осіб. Але ми маємо ще майже тисячу неідентифікованих тіл, деякі з них і досі в моргах, інші — вже поховані в так званих братських могилах. 
Дбаючи про те, як розшукувати зниклих осіб, важливо, щоб працювала соціальна система захисту їх сімей. Ірина Геращенко повідомила про те, що у процесі підготовки законопроекту до другого читання враховано ключові новели альтернативного законопроекту авторства Мустафи Найєма і подякувала профільному комітету за ретельну роботу. «Наше завдання — підтримати родини і дати їм надію та шанс на те, що держава піклуватиметься про них», — сказала політик і зауважила, що законопроект виписували із залученням міжнародних та громадських організацій.
З днем народження вітали народного депутата Тетяну Донець.

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua