Ще одну сенсаційну знахідку виявили шукачі скарбів минувшини на знаменитому Більському городищі скіфської доби, що в Котелевському районі на Полтавщині. Зокрема, учасники четвертої міжнародної літньої польової археологічної школи під час розкопок на тамтешній Барвінковій горі натрапили на два поховання дітей скіфського часу.

На знімку: на Барвінковій горі скіфи залишили чимало скарбів.

За словами керівника Більської археологічної експедиції, старшого наукового співробітника Інституту археології Національної академії наук України Дениса Гречка, йдеться про знахідку, на яку фахівці чекали 110 років. Тобто протягом усього періоду досліджень цього величезного городища. Бо раніше поховання виявляли тут зазвичай у курганах, де, зрозуміло, знаходили свій вічний спочинок представники скіфської знаті, заможні громадяни їхньої держави.
А де тоді ховали пересічних скіфів і їхніх дітей? Чи відрізнялися здійснені при цьому обряди для різних верств суспільства? Археологи сподіваються, що на ці та чимало інших запитань їм допоможе знайти відповіді саме цей «дитячий» некрополь, який вони попередньо датують V—ІV століттями до нашої ери. Тим паче що на місці відкритих ними поховань виявлено ще й бронзовий наконечник стріли, залізний браслет і низку намистин...
До речі, дослідники навіть не сподівалися натрапити там саме на могильник. Адже перед тим, як розкопувати квадрати площею сім на сім метрів, фахівці провели попередні геофізичні дослідження. Сигнали з-під землі засвідчували наявність там певних об’єктів, але вони були дуже схожими на ті, які «випромінює» скіфське житло — землянки та напівземлянки. Реальні знахідки перевершили їхні очікування. Водночас розкопки на Барвінковій горі ще тривають і обіцяють нові відкриття.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото з архіву автора.

Полтавська область.