Вечірнє засідання 20 вересня

Вечірнє засідання розпочалося з ухвалення постанови про звільнення 13 членів Центральної виборчої комісії у зв’язку із закінченням строку їх повноважень. Після цього парламентарії нарешті змогли перейти до призначення нових членів Центрвиборчкому.

Нові члени ЦВК.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко повідомила, що глава держави відповідно до пункту 21 частини першої статті 85 Конституції України вніс до Верховної Ради України подання про призначення на посади членів Центральної виборчої комісії Алли Басалаєвої, Наталії Бернацької, Михайла Вербенського, Андрія Євстігнєєва, Ірини Єфремової, Ольги Желтової, Олега Конопольського, Світлани Кустової, Ольги Лотюк, Віталія Плукаря, Євгена Радченка, Тетяни Сліпачук, Леонтія Шипілова та Тетяни Юзькової. «Головний принцип, якого дотримувався Президент під час консультацій щодо кандидатів на посади членів Центральної виборчої комісії — це повне оновлення ЦВК. Тому серед запропонованих кандидатур немає тих, хто працював у попередньому складі Центрвиборчкому. Це відповідь глави держави на вимогу суспільства», — сказала      І. Луценко та додала, що всі запропоновані особи володіють значним практичним досвідом та досконалим знанням українського і міжнародного виборчого права, що дасть змогу забезпечити якісне проведення президентських і парламентських виборів.
Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич повідомив, що відповідно до закону про Регламент Верховної Ради на засіданні комітету було розглянуто кожну кандидатуру. Крім того, за наслідками проведення передбаченої Законом «Про запобігання корупції» спеціальної перевірки кожного кандидата не зафіксовано будь-яких фактів, які б перешкоджали призначенню зазначених осіб на посади членів ЦВК. Водночас Р. Князевич звернув увагу, що серед претендентів на посади є двоє чинних народних депутатів — Ірина Єфремова і Тетяна Юзькова, тож щоб уникнути конфлікту інтересів, він закликав їх не брати участі у прийнятті відповідного рішення.
Під час обговорення Руслан Сидорович («Самопоміч») зазначив, що оновлення ЦВК є надважливим питанням, адже на це рішення довелося чекати чотири роки. «Оновлення складу Центральної виборчої комісії, її якісна робота визначатимуть майбутню легітимність виборів Президента і парламенту. Чесність і забезпечення прозорості в роботі Центрвиборчкому визначатиме, чи український народ довірятиме результатам майбутніх виборів, чи це не призведе до наступного суспільного збурення», — сказав він та закликав кандидатів на посади членів ЦВК пам’ятати, що вони мають служити не політичним силам, які їх делегували, а українському народу.
Представник Опозиційного блоку Олександр Долженков назвав процедуру обрання фарсом, та все-таки закликав нових членів ЦВК забезпечити реалізацію виборчих прав внутрішніх переселенців.
Іван Крулько наголосив, що «Батьківщина» послідовно виступала за те, що ЦВК, яку очолював Охендовський, що був «замішаний в «чорній бухгалтерії» Януковича та брав гроші на фальсифікацію виборів», має бути змінена. Зауваживши, що в ЦВК була й невелика кількість чесних членів, зокрема, Андрій Магера, Жанна Усенко-Чорна, Юлія Швець, він зазначив, що на нових її членах лежатиме величезна відповідальність: не перетворитися на ЦВК зразка 2004 року, яка робила паралельні сервери для фальсифікації виборів та підписувала незаконні протоколи.
Керівник фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов нагадав, що з часу надходження до Верховної Ради першого подання Президента про оновлення ЦВК минуло понад три роки та закликав колег згуртуватися для ухвалення результативного рішення.
Олег Ляшко зазначив, що фракція Радикальної партії голосуватиме за новий склад ЦВК, щоб вибори не фальсифікувалися. «Надзвичайно важливо, щоб це була незаангажована, чесна, об’єктивна та відповідальна Центральна виборча комісія, яка не служитиме владі та не обслуговуватиме інтереси чортів усяких, які будуть приносити гроші, щоб фальсифікувати вибори», — сказав він.
Максим Бурбак («Народний фронт») підкреслив: усі розуміють, що входити у виборчий процес зі старим складом ЦВК — це безглуздя, адже внаслідок цього і президентські, і парламентські вибори були б нелегітимними.
Ярослав Москаленко («Воля народу») зазначив, що пошук компромісу по ЦВК тривав шість місяців, тож голосування має засвідчити, що нарешті його досягнуто. Також він висловив переконання, що новий склад «працюватиме не на чиїсь політичні інтриги, а на український народ».
Після завершення обговорення Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що відповідно до частини третьої статті 209 Регламенту Верховної Ради призначення на посади членів ЦВК здійснюється відкритим голосуванням по кожній кандидатурі окремо.
Голосування засвідчило, що всі запропоновані кандидатури на членів ЦВК отримали підтримку сесійної зали — за них проголосували від 280 до 317 народних депутатів.
Далі Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення зміни до додатка № 3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік»       (№ 9026). Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що цими змінами пропонується уточнити назву бюджетної програми у Держбюджеті на 2018 рік, яка передбачає виділення 90 мільйонів гривень для допомоги родинам політв’язнів. «Хто потребує сьогодні підтримки? Родина Балуха, родина Кольченка, родина Сущенка, родина Сенцова, де двоє дітей залишаються в Криму і, по суті, так само сьогодні потребують нашої з вами підтримки», — сказала вона та запропонувала ухвалити цей законопроект за основу і в цілому, щоб, змінивши назву бюджетної програми, розблокувати допомогу родинам політв’язнів і заручників Кремля.
Насамкінець парламентарії призначила двох суддів Конституційного Суду за квотою Верховної Ради. Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич зазначив, що як і в ситуації з ЦВК, Верховна Рада вже чотири роки не може дозаповнити свою квоту представництва у складі Конституційного Суду.
Під час рейтингового голосування із чотирьох запропонованих кандидатур було обрано дві — Ірину Завгородню та Олега Первомайського. Їх і було призначено суддями Конституційного Суду — це рішення підтримали 230 народних депутатів.