— Найперша мета європейців — вберегти свою територію від АЧС, — зазначив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час Міжнародного дня свиноферми у Глевасі Київської області. — Відтак, вони готові фінансово допомагати низці західних областей. Зокрема, йдеться про інвестиції у моніторинг і програми, які діють в ЄС — компенсація за знайдений труп дикого кабана в дикій фауні. Моніторингові дослідження ми вже проводимо і передаємо звіти до ЄС. Певні кошти вони відшкодували, тобто програма реально працює.
За оцінками міжнародного економіста у секторі агробізнесу Василя Говгери, втрати від кожного спалаху АЧС можуть варіювати від сотень доларів до сотень тисяч, залежно від розміру й типу свиногосподарства. І прямі витрати — знищені тварини, вартість ліквідації тощо — є незначними, порівняно з непрямими — зниженням інвестиційного клімату в країні. 
В Україні з початку року зафіксовано 126 випадків африканської чуми свиней. За весь 2017-й було встановлено 163 спалахи АЧС, у 2016-му — 40, у 2014-му — 16, в 2012-му — один.