Наш співрозмовник  начальник Головного  управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол.

Із досьє "Голосу України"

Олександр Богомол працює в органах внутрішніх справ з 1994 року. У 1998-му закінчив університет, за фахом -- юрист. Пройшов шлях від слідчого Тернопільського міськвідділу до  начальника слідчого управління. Начальником управління МВС України в Тернопільській області його призначили у 2015-му. З 2016 року -- на посаді начальника Головного управління Національної  поліції в області. У 2018 році Олександрові Богомолу присвоїли звання генерала поліції третього рангу.

-- З якими очікуваннями ви розпочинали 2018 рік?

-- Ми дивилися на попередні періоди, аналізували, щоб розуміти, де нам треба натиснути, де відпустити.  У 2016--2017 роках на Тернопільщині були проблеми зі зростанням злочинності. Ще одна болюча тема -- розкриття майнових злочинів. Але завдяки систематичній профілактиці нам вдалося досягти непоганих результатів. Цьогоріч  спостерігалася тенденція мінус 10% за кожен звітний період за загальною злочинністю. Приємно було, що на 20% сталося менше крадіжок на території області, розбійних нападів на 20--25 %, грабунків на 20% менше. Це свідчить, що злочинні групи не змогли тут зачепитися і, відповідно, гастролерів цього року в нас поменшало. 

-- До речі, про підрахунок. Як Тернопілля виглядає на карті України щодо злочинності й боротьби з нею?

У поліції не прийнято робити порівняння ні з попередніми періодами, ні з іншими областями, щоб не виникало бажання фальшувати дані чи штучно створювати показники. Але є ті злочини, які поліція рахує. Передусім -- це вбивства. Злочин, який не сховаєш. Наступне -- це тяжкі тілесні ушкодження. Щодо першого, то цьогоріч в області стовідсоткове розкриття вбивств, а за останні п'ять років у нас лише одне вбивство залишається нерозкритим. І ще одне вбивство -- депутата Кременецької районної ради, керівника фракції громадського руху "Народний контроль" Віталія Ващенка, за яким ми не затримали замовника. Усі 16 умисних вбивств, які сталися в області цього року, розкрито. Наприклад, торік за 11 місяців було 10 вбивств. Але це зростання до 16 не піддається аналізу, адже левова частка цих випадків відбувається на побутовому ґрунті, під дією алкоголю. Те саме з тяжкими тілесними ушкодженнями. До смертельних наслідків торік призвело 10 випадків. Цьогоріч таких сім. Щодо тяжких тілесних ушкоджень, які призвели до смерті, -- їх відсоток розкриття у нас теж доволі високий. Але всі ці показники сходяться в одній кінцевій точці -- в рівні довіри населення. Торік за цим показником ми були на першому місці в Україні. В цьому році поступилися хмельничанам.

-- Як ці рейтинги формуються, проводять соціологічні опитування?

-- Так, ці дані нам доводило до відома МВС України. Зокрема, на цей показник впливає відчуття безпеки громадян на тій чи іншій території, результати роботи поліції, реагування на виклики...

-- Після смерті Катерини Гандзюк суспільство знову резонує із приводу теми, яка пов'язана з переслідуванням громадських активістів, нападами на них. Ви згадували про справу Ващенка, чому її не вдається завершити?

-- Ми розуміємо гостроту цієї проблеми. Одна справа -- конфлікт на побутовому рівні, зовсім інша, коли це стосується діяльності громадських організацій чи певних осіб, які відомі в суспільстві. Справи, які стосуються громадської діяльності, її перешкоді, переважно і є показовими. Згаданий випадок стався у 2016 році, злочинці були з іншої області. Приїхали, вбили, поїхали. Організатор також з іншої області. Та завдяки активній роботі поліції нам все-таки вдалося затримати трьох виконавців і організатора. Маю надію, суд повторно визнає їх винними у скоєнні злочину. Вони були засуджені першою інстанцією, нині ця справа перебуває на повторному розгляді. І свідки, і сліди злочину, і відеоспостереження, і результати моніторингів трафіків операторів мобільного зв'язку -- усе це ми збирали по крихтах. Проте до замовника ми так поки що й не дісталися. Стосовно нього розпочато окреме кримінальне провадження. Проводиться розслідування. Ми активно співпрацюємо з потерпілою стороною. Сподіваємося, що буде додаткова інформація, яка дасть змогу оголосити замовнику підозру. Можу заявити, що в нас є ряд осіб, яких ми перевіряємо на причетність до цього злочину, їхні імена є в цій кримінальній справі, але, на жаль, результатів поки що  нема. Всі розуміємо, що таке замовне вбивство. Його розкриття -- важка робота. Проте я вірю в позитивний результат.

-- Такі гучні справи є маркерами довіри до поліції. Ще кілька років тому на вакантні посади в патрульній поліції були довгі черги,  сфотографуватися з новими поліцейськими прагнув чи не кожен.  Нині ситуація змінилася.  Черги стали коротші  чи  взагалі зникли,  а фото з місцевими поліцейськими вже не так активно постять у соцмережах.  Чому так?

-- Погано на цьому процесі позначилася ейфорія. Ще коли наші нові поліцейські навчалися у Львові, я їздив до них і наголошував, що ейфорія довго не триватиме. Завтра будуть конкретні завдання, і не завше вам аплодуватимуть. Адже поліцейський -- не пожежник, який приїхав, загасив, врятував і всі залишилися вдячними. Ми працюємо з обома сторонами конфлікту. Одна з яких, у ліпшому разі, залишається незадоволеною. Але тоді вони мої слова не сприймали серйозно. Проте ейфорія таки розвіялася. І не лише у них.

-- Ви маєте на увазі те, що ейфорія з початком реформи Нацполіції була й у населення?

-- Певною мірою так. Адже ми чули про європейські реалії й успіх тамтешніх реформ, а наші нові поліцейські мали працювати в українських реаліях. Але хочу вас запевнити, що я б і нині із задоволенням сфотографувався з нашими патрульними поліцейськими. Вони добре працюють і дуже нам допомагають. Ця реформа вдала. До їхньої появи реагування на виклики було на низькому рівні. Бувало, що одна слідчо-оперативна група виїжджала й мала працювати на кількох об'єктах, десь їх доводилося довго чекати. З приходом патрульної поліції все змінилося. На жаль, багато з них не витримали, звільнилися, бо робота справді важка, спілкуєшся з непростим контингентом, і не завжди люди вдячні. Але добропорядні громадяни, які не порушують закон, про патрульну поліцію відгукуються позитивно.

-- Чи можна підняти рівень поваги й довіри до правоохоронців на окремій території  чи все-таки це справа загальнодержавна?

-- Звичайно, його можна наростити і локально, і глобально. Реформаторські процеси, які нині тривають в державі, дають змогу це робити. Але кожну реформу роблять люди, тому все залежить від індивідуального сприйняття цього процесу. Навіть якщо ідеальну реформу будуть робити "для галочки", користі не буде. У 2015 році міністр внутрішніх справ Арсен Аваков мені сказав, що основне завдання -- повернути рівень довіри населення і подолати внутрішню та системну корупцію в міліції. Тому що саме вона зводила нанівець усі добрі починання. Керівники працювали в умовах, коли не могли звільнити підлеглого за недобросовісну роботу, бо він заплатив за цю посаду гроші. З того часу я встиг змінити 3/4 керівників, які були явно не на своєму місці. Я це роблю спокійно. Якщо людина не справляється, переводжу на посаду, де менший обсяг роботи. Інколи міняю керівників місцями, це теж дає результат. І ніхто не почувається винним. Ніхто нічого нікому не відробляє. Люди зайняті виконанням своїх функціональних обов'язків. Зазвичай такі маленькі речі не помітно з вулиці, але ті, хто працював у міліції колись, а нині в поліції розуміють, про що йдеться,  відчувають якісну різницю. Це дає можливість підвищити рівень поліцейського, керівника підрозділу на локальному рівні. І врешті-решт, зростає рівень довіри по всій країні.

-- Чи задоволені ви результатами конкурсів на заміщення вакантних посад, які нещодавно відбулися в обласному управлінні?

--  Це така система відбору, яка захищена від небажаного впливу. Але  є ті, хто не розуміє, на яку роботу претендує і кого не можна відсіяти на початку процесу. Не кожен може працювати оперативником, не кожен може бути слідчим. Але якщо немає перестороги до цієї роботи і є вакансії, ми беремо людей в поліцію.

-- А чому виникає потреба в нових працівниках? Звідки беруться ці вакансії?

-- Частина працівників звільняється, бо не витримує ритму роботи, когось переманюють приватні структури, де заробітки вищі, хтось їде працювати за кордон. Це об'єктивні причини, які є наслідком соціально-економічного стану в країні. На всіх зустрічах із вищим керівництвом я постійно наголошую: зарплати працівників цієї сфери мають бути гідними. І приємно, що глава Нацполіції  реагує на такі повідомлення. Вже є інформація, що в 2019 році на 30% зросте фінансово-матеріальне забезпечення і заробітна плата в поліції. Також Міністерство внутрішніх справ запускає дві важливі програми. Перша -- це відшкодування витрат на оренду житла , друга -- іпотечні кредити для придбання житла. Я переконаний, такі ініціативи дадуть належний ефект, вони сприятимуть зростанню рівня захищеності працівників поліції. Тож поліцейські триматимуться своєї роботи. На локальному рівні також можна непогано заохочувати працівників. 40 квартир за минулі три роки отримали місцеві працівники. Ми мали земельні ділянки, запрошували інвесторів, збудували нове житло і роздавали його згідно із внутрішньою чергою. Ті люди, які по 15 років у ній перебували, вже й не сподівалися на отримання власного житла, але отримали його. Нещодавно за кошти, виділені профільним міністерством, придбали три квартири для потреб тих, хто приїжджає на роботу до обласного центру. Це буде службове житло для працівників, високі результати роботи яких ми бачимо. Нині всі зовнішні служби одягнені й забезпечені формою. Ми маємо достатньо озброєння, і ніхто з поліцейських пальне ніде не просить. Щодо транспорту, то на балансі залишилися старі авто, які ми маємо можливість вчасно ремонтувати, також надходять нові автомобілі.

--  Якщо аналізувати повідомлення на сайті Нацполіції України в розділі "Тернопільська область",  левова їхня частка присвячена темі шахрайства. Про це говорять усі ЗМІ,  про це попереджають правоохоронці,  але картина не змінюється. Наші громадяни продовжують потрапляти в складні й неприємні ситуації. Як цьому запобігти? 

-- Ці злочини належать до тих, яким легше запобігти, ніж розкрити. Ще на початку їх поширення ми вирішили займатися просвітницькою роботою в цьому напрямі. Три роки тому таких випадків було по три-чотири на день. Люди перераховували злочинцям сотні тисяч гривень. Публікації у ЗМІ про випадки телефонних шахрайств, на кшталт, ваш син потрапив до поліції, сприяли тому, що їх кількість різко знизилася. Якось я сам стикнувся з таким видом шахрайства, коли моїй мамі зателефонували й повідомили, що її син у поліції. Але поряд була сестра, вона зорієнтувалася і зв'язалася зі мною. Я сказав, що працюють шахраї. Переконався, що розповідати треба більше, адже вийшло так, що я розповідав про цю проблему усім, окрім власної родини. Ми запустили так зване народне радіо -- інформація з уст в уста. Таку форму роботи підтримує і наша прес-служба.

Інформування про шахрайства -- це крок, щоб їм запобігти.  Щороку відстежуємо по кілька шахрайських груп. Їх були десятки, а залишилося кілька. Якщо вам телефонують, поцікавтеся, яке ім'я, прізвище і по батькові затриманого. Шахраї одразу припиняють розмову, бо цими даними вони не оперують. Інша справа з випадками, коли надходять смс-повідомлення про виграші авто чи грошей. Ну, тут вже спрацьовує жадібність чи захланність. Це кожен має контролювати персонально.

-- Як охарактеризуєте співпрацю відомства з органами місцевого самоврядування?

Ця робота у нас напружена і активна. Ми прагнемо діалогу. Хочемо, щоб вони проводили інформаційну профілактику, забезпечували порядок. Досить ефективно працюємо з місцевими ОТГ. У 2015 році ми запустили локальний проект зі створення поліцейських станцій. І приємно, що він розійшовся по всій країні. Ми запитали в представників ОТГ, чи хочуть вони мати свого поліцейського, який працюватиме на їхній території. Вони зацікавилися, виділили приміщення, а ми забезпечили ці станції працівниками. Нині на Тернопільщині є 17 поліцейських станцій, ще чотири готові до відкриття. Не в кожній ОТГ такі станції потрібні. Наприклад, де є районні відділки поліції, ця структура зайва. Інша ситуація в таких населених пунктах, як Вишнівець, Золотий Потік, Микулинці, Скалат, куди поліції треба було їхати кілька десятків кілометрів. Тепер чимало проблем можна розв'язати на місці. І така форма співпраці поліції та ОТГ є найефективнішою для забезпечення порядку.

-- Одна з нещодавніх прес-конференцій була присвячена безпеці на автошляхах.  Що спричинило те, що варто вкотре закцентувати на цій темі?

Це виклик 2018 року, який ми неповністю подолали. При тому, що ДПТ стало на 30% менше і на 25% зменшилася кількість тих, де травмовано людей, але в них загинуло більше людей. За 10 місяців на 8 осіб більше, ніж торік. 56 було минулого року, 64 особи загинули в ДТП цього року. Цей підрахунок ведемо для того, щоб зрозуміти, де сталися ці аварії, що їх спричинило. Добре, коли прокладають дороги, коли ремонтують дорожнє покриття, але чимало водіїв летять швидкісними трасами й не зважають на дорожні знаки. Ми розробили комплекс заходів з інформування населення. Це і бігборди, і сіті-лайти... Щодня поширюємо цю негативну інформацію в ЗМІ. Хоча наші європейські колеги кажуть, що це не варто практикувати. Але коли гине кілька людей одразу, особливо діти, ти не можеш залишатися осторонь. Тому профілактика інформаційна потрібна. Ми оприлюднюємо фото понівечених автомобілів з однією метою -- застерегти й нагадати, що правила дорожнього руху порушувати не варто. Саме через порушення швидкісного режиму, неправильний обгін і трапляється левова частка ДТП. Чимало аварій спричиняє і погане дорожнє полотно. Несистематичний ремонт через відсутність фінансування, роботи на малих відрізках, несвоєчасне нанесення розмітки -- усе це може призвести до проблем на дорозі. Ми зверталися до органів влади в області й до підрядників, щоб на ці моменти зважали. Ще одна причина -- це стан алкогольного сп'яніння. Одна з нещодавніх ДТП у селі Біла Тернопільського району сталася через те, що двоє п'яних не розминулися на дорозі. Тому ми започаткували рейди по області. Кілька бригад без попередження інспектують населені пункти нашого краю і щоразу затримують кількох водіїв у стані алкогольного сп'яніння. Наприклад, Почаївська зона, де багато людей їздить на мопедах без реєстрації. Після кількох таких візитів у сервісному центрі різко зростає кількість виданих дозволів на право керування таким транспортним засобом. Проблема в тому, що люди хочуть порядку, але не всі хочуть брати участь у процесі його забезпечення. Якщо ми вже вирішили сповідувати європейські цінності, то над цим потрібно працювати.

Тернопільська область.

Розмову вела Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото надано прес-службою Головного управління Національної поліції в Тернопільській області.