Колись, на початку ХІХ століття, у нашому місті, яке тоді звалося Єлисаветградом, у війську Російської імперії мав нести службу кріпак Устим Кармалюк (Кармелюк) з Подільської губернії.
Той самий майбутній «славний лицар», про якого збирав відомості Тарас Шевченко, а також написали оповідання й роман Марко Вовчок та Михайло Старицький, а портрет малював Василь Тропінін. Навіть Максим Горький називав керівника боротьби селян Поділля  проти кріпосництва «українським Робін Гудом», ім’я якого «навіки овіяне славою».
Як стверджує в «Історичному календарі Кіровоградщини» знаний краєзнавець Володимир Босько, з єлисаветградської солдатчини новоспечений рекрут невдовзі втік зі зброєю. В енциклопедичних виданнях повідомляється, що керовані «благородним розбійником» загони здійснили майже тисячу нападів на поміщицькі садиби. Кармелюка чотири рази засуджували на різні строки каторжних робіт у Сибіру, але він тікав і знову брався за своє.
Нещодавно  історикам, географам і краєзнавцям Кіровоградщини поталанило пройтися життєвими стежками історичної особистості. У казковому Кам’янці-Подільському вдалося побачити не лише архітектурні принади «квітки на камені», як іще називають старовинне місто над Смотричем (котре за часів Української Народної Республіки встигло побувати навіть у ролі української столиці), а й дізнатися, що з ним пов’язали свою долю чимало їхніх уславлених земляків. Наприклад, у зв’язку з революційною діяльністю 1906—1907 років Володимир Винниченко неодноразово бував у цьому «малесенькому, гарному, чепурненькому» місті. А один із корифеїв українського театру Микола Садовський у Кам’янці-Подільському в 1919—1920 роках стояв на чолі Державного театру УНР. У його трупі грав і Гнат Юра.
У легендарній старій фортеці, в колишній камері однієї з башт — воскова фігуру тричі ув’язненого тут Устима Кармелюка. Поряд — настінний плакат із красномовним заголовком «Народний герой чи?..» Екскурсоводи пояснюють, що нині стосовно особи Кармелюка існує дві полярні точки зору. Мовляв, однієї дотримуються люди застарілих поглядів, так би мовити, «героїчних», а інші вважають його банальним розбійником, та й годі. Хтозна?!


Похований Устим Кармалюк поблизу Санктуарію Летичівської Богородиці й тамтешнього замку. А поруч височіє зведений йому величний пам’ятник (на знімку)…

Фото автора.