Дві об’єднані територіальні громади Рівненщини — Клеванська і Малолюбашанська — та низка аграрних підприємств, що спеціалізуються на вирощуванні органічної продукції, об’єднують свої зусилля задля розвитку органічного землеробства в області. Меморандум про це підписали представники згаданих ОТГ, компаній «Агро Органік», «Деденс Агро», «Ріттер Біо Агро» та керівництво Клеванського аграрного ліцею.
 

За словами керівника Громадської спілки «Органічна Україна Захід» Костянтина Січного, підписаний меморандум — перший крок до створення сучасного потужного агрокластера на Рівненщині, до складу якого увійдуть не лише підписанти меморандуму, а й інші представники аграрної галузі, а також науковці.

— Сьогодні європейські країни активно розвивають саме органічне землеробство, й краще це виходить через кластерний підхід. Вони відмовляються від хімічно обробленої сільгосппродукції на користь органічної. На жаль, у нашій країні лише 1 відсоток агроринку виробляє органічну продукцію. Тому створення кластера та розвиток саме органічного землеробства є доволі перспективним напрямом, який потребує підтримки, — вважає директор українсько-німецької компанії «Деденс Агро» Віктор Щербачук.

Водночас про користь від участі в органічному кластері говорять і представники ОТГ. Так, член виконавчого комітету Клеванської ОТГ Сергій Мініч зазначає, що завдяки участі Клеваня в кластері студенти місцевого аграрного ліцею зможуть набути навичок роботи з органічною сільгосппродукцією та завдяки цьому скласти конкуренцію європейським фахівцям.

Представник Клеванської громади також повідомив, що завдяки участі в кластері громада зможе утилізувати органічні відходи домогосподарств та переробляти їх на компост, який згодом планують використовувати як добриво на дослідних полях ліцею. Так громада зможе вирішити ще й екологічну проблему спалювання органічних відходів місцевих домогосподарств.