На знімку: Сергій Павленко представляє нову книгу.

Невтомність мого попередника як власкора «Голосу України» по Чернігівській області Сергія Павленка вражає: щойно він представив свою чергову книгу про гетьмана Івана Мазепу, а в друк уже пішла його нова книга «Батуринська фортеця», чекає виходу у світ і його антологія «Мазепинська Атлантида» з творами поетів мазепинської доби. А ще він недавно брав участь у зйомках фільму про гетьмана...

Сергій Павленко представив в обласній бібліотеці книгу «Іван Мазепа. Прижиттєві зображення гетьмана та його наближених», присвячену 380-й річниці від дня народження гетьмана. У ній — 350 ілюстрацій! Книга вийшла друком у видавництві «Мистецтво» коштом державної національної програми книговидання й була передана в бібліотечну систему.

Загалом у світі існує майже 400 портретів, гравюр та інших зображень славнозвісного гетьмана. Проте більшість із них, каже дослідник, є плодом творчої фантазії художників. Тому дискусія про те, яким насправді був Мазепа, триває. А Сергій Павленко переконаний, що справжні зображення Івана Мазепи є, зокрема, у Києво-Печерській лаврі та у Троїцькому соборі Чернігова. В останньому він намальований в образі Іоанна Предтечі — за традицією того часу фундаторів храмів малювали в образах святих. Іронія долі в тому, що Троїцький собор, як і лавра, належать тій церкві, яка його прокляла за наказом московського царя Петра I.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото надано Чернігівською обласною бібліотекою імені В. Короленка.