Системна робота зі зміцнення інституту сім’ї нині актуальна, як ніколи.

З кожним роком дедалі більше лякає статистика розлучень, безробіття, трудової міграції населення, зменшується народжуваність і збільшується смертність. Оприлюднено жахливі цифри: щодня помирає майже 1620 наших співгромадян (щороку — майже півмільйона!), тоді як народжується всього 920 дітей. Якщо в 1991 році налічувалося понад 14 мільйонів дітей, то станом на 2017-й — менш як 7 мільйонів. Крім того, населення країни стрімко скорочується через трудову міграцію: 7—9 мільйонів осіб виїхали на заробітки за кордон, через що Україна посіла перше місце у рейтингу країн із найстрімкішим скороченням працездатних ресурсів. А за показником старіння Україна посідає 29-те місце... Враховуючи зазначені виклики, у цей критичний і переломний для держави момент Національний сімейний рух скликав і провів ІV Всеукраїнський форум сім’ї. Метою заходу стала консолідація зусиль влади і громадськості для захисту інституту сім’ї.

Народний депутат України, координатор Національного сімейного руху і голова міжфракційного депутатського об’єднання «За духовність, моральність та здоров’я України» Павло Унгурян (на знімку внизу) зазначив, що тема здорової сім’ї здатна об’єднати не лише пересічних громадян: «Форум відвідали глави церков, керівництво держави, парламентарії, які незалежно від фракцій і політичних поглядів одностайні в своїй стурбованості за українську традиційну родину і готові розв’язувати проблеми сім’ї на загальнодержавному рівні. Національний сімейний рух має величезну підтримку і серед громадськості. Тисячі активістів, сотні громадських організацій, сотні тисяч українців протягом останнього року виходили на вулиці на марші за сім’ю. 12 обласних рад, 38 міських, а також чимало районних і сільських рад звернулися до керівництва держави з вимогою скликати термінове засідання РНБО для вирішення питання кричущої депопуляції українського населення. Другий пункт резолюції форуму — терміново створити державний орган виконавчої влади з питань сім’ї. Тому що сьогодні жоден орган чи міністерство навіть у своїй назві не має слова «сім’я».

На запитання, як саме планують підтримувати інститут сім’ї в Україні, Павло Унгурян відповів: «Гасло форуму — «Потужна родина — щаслива родина — міцна Україна». Думаю, що може бути кілька механізмів. Збільшення суми фінансової допомоги при народженні кожної наступної дитини, підтримка матерів, які народжують, але при цьому й працюють. Маємо заборонити комерційне сурогатне материнство, коли українок використовують як інкубатор... Ми повинні захищати українську родину, особливо зараз, коли активізувалися різні деструктивні сили, аби зруйнувати сімейні і духовні традиції. Наша мета — разом із системою освіти, охорони здоров’я, медіа та громадськістю зробити тему сім’ї найважливішою, найпопулярнішою, запровадити моду на успішну, багатодітну українську родину. І тоді Україна буде могутньою».

Знаково, що під час відкриття пролунали молитва і духовний гімн України «Боже, великий єдиний». Роль віри та родини у зміцненні держави підкреслив Петро Порошенко (на знімку вгорі), який завітав на форум перед своїм вильотом у прифронтову зону, в Маріуполь. Він подякував організаторам за дуже своєчасну і потрібну ініціативу: «Про що думає солдат, коли, ризикуючи власним життям, боронить Україну? Безумовно, про свою державу і народ, але передусім він захищає свій дім і свою родину! Саме сім’я забезпечує єдність українського народу. А єдність допомагає нам долати агресора, який вдерся на нашу землю зі сходу», — зазначив Президент.

За результатами форуму було затверджено резолюцію, в якій наголошується, що державна стратегія розвитку інституту сім’ї повинна будуватися на засадах суспільної моралі та традиційних цінностях.

Юлія ПОТАПЕНКО.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.