Вселенський Патріарх Варфоломій I відмовився скликати Синаксис (зібрання) глав автокефальних православних церков для обговорення теми автокефалії Православної церкви України. Про це він повідомив у листі до Антіохійського патріарха Іоанна X, який 31 грудня 2018 року звертався до Варфоломія із закликом «винести українське питання» на Всеправославний собор. На проведенні Синаксису наполягали й інші церкви, що перебувають у зоні впливу Кремля, зокрема Чеська і Польська.
 

У листі до глави Антіохійського Патріархату, що в Сирії, Варфоломій I написав: «У відповідь ми вас інформуємо, що після того як чотири православні церкви з церковної та богословської точки зору без причини відмовилися бути присутніми на Вселенському священному соборі, чому немає виправдань, і ваша давня церква була однією з них, Вселенський Патріархат має серйозну підставу утриматися від такого собору на загальноправославному рівні, який буде марним, оскільки призведе до згоди тільки в тому, що учасники будуть не згодні один з одним». Про це з посиланням на сайт РПЦ повідомляє член Синоду ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря).

Константинопольський Патріарх також додав, що всі новостворені автокефальні церкви, як і ПЦУ, були затверджені без загального обговорення іншими церквами.

«Велика Свята Церква Христова, дивлячись у любові та самопожертві... слідуючи церковній традиції і канонам, нагородила автокефалією церкву України тим же способом, як отримали внутрішню адміністрацію всі інші новостворені автокефальні церкви, які затверджені тим же методом без Православного собору або загального обговорення з братніми автокефальними церквами, визнані в їхньому становищі усіма церквами, і імена їхніх нових предстоятелів додані до диптиху», — наголосив Патріарх.

Напередодні, в інтерв’ю сербському виданню «Політика», Варфоломій зазначив, що, надаючи автокефалію ПЦУ, він насамперед керувався канонічними, і аж ніяк не корисливими мотивами.

«Україна здобула свою автокефалію. Ані Вселенський Патріархат, ані Патріарх не можуть нічого більше додати. Не було жодного корисливого мотиву або прихованої вигоди. Ми просто виконали свій обов’язок перед церквою», — наголосив він. І додав, що на його рішення не впливав жоден з державних діячів.

«Не було жодного тиску від конкретних країн з вимогою надати українську автокефалію. Я повинен, однак, запевнити вас, що велика кількість очільників держав привітала Вселенський Патріархат з цим рішенням. Одні листами, а інші — публічними заявами.

Коли якась держава вітає рішення Вселенського Патріархату, це не означає, що вона впливала на це рішення. Наша церква діє вільно від зовнішніх впливів і тиску світових держав», — сказав Патріарх Варфоломій.