Українці зможуть отримати ліки за рецептом у будь-якій аптеці України, що має договір із Національною службою здоров’я. Тепер прив’язка до місцевості необов’язкова. Про це повідомило МОЗ на офіційному сайті.

«Якщо ви обрали сімейного лікаря, терапевта або педіатра не поряд з домом, а у сусідньому селі чи місті, тепер отримати ліки за рецептом ви можете в зручній для вас аптеці. Не обов’язково отримувати ліки в аптеці, що розташована поряд з вашим лікарем», — ідеться в повідомленні.

Таке нововведення пов’язане з переходом програми «Доступні ліки» в адміністрування Національної служби здоров’я України, яка відтепер буде єдиним платником. У березні почнеться процес підписання договорів із аптеками по всій країні, а вже з наступного місяця пацієнти випробують систему. Алгоритм буде простий: лікар виписує рецепт, аптека відпускає препарат, а НСЗУ відшкодовує їй гроші за договором.

На цьому реформування «Доступних ліків» не закінчується. Аби крокувати в ногу з часом, українці отримуватимуть препарати лише за електронним рецептом. Його зможе виписувати сімейний лікар, терапевт і педіатр через електронну систему охорони здоров’я. У МОЗ запевняють, що таке нововведення дасть змогу мінімізувати ризик допущення помилок у рецепті та неточностей під час вибору препарату чи його дозування.

За словами заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка, електронний рецепт буде «прив’язано» до номера мобільного телефону пацієнта.

«Фактично електронний рецепт має вигляд як номер, що пацієнт отримує на свій мобільний телефон як смс. Номер телефону прив’язаний також до декларації», — зазначив він.

Люди, які не мають мобільного телефону, зможуть роздрукувати номер рецепта з електронної системи.

Нова процедура отримання препаратів така: пацієнт приходить на прийом саме до свого лікаря — без підписаної декларації скористатися програмою «Доступні ліки» буде неможливо. Після огляду він перевіряє правильність вказаного в документі власного номера телефону. Медик виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я, а хворому приходить смс із унікальним номером і кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. За бажання можна забрати ці дані й у друкованому вигляді.

Опісля пацієнт у будь-якій аптеці-учасниці програми називає номер рецепта й обирає препарат серед запропонованих йому, вказавши код підтвердження. Якщо необхідних ліків немає, варто звернутися до іншої аптеки й отримати їх там.

МОЗ обіцяє встановити спеціальне програмне забезпечення в аптеках-учасницях програми вже до наступного місяця. Перший виписаний електронний рецепт очікують орієнтовно 1 квітня. Щодо закладів надання первинної медичної допомоги, то рівень їхньої комп’ютеризації на сьогодні сягає 92%, що вказує на готовність до реалізації цьогорічних нововведень.

Нагадаємо, що програма «Доступні ліки» запрацювала з 2017 року. За цей час сума виписаних рецептів становить 1,7 млрд грн. Цьогоріч уряд збільшив бюджет до 1 млрд грн.