Біля Червоного будинку колишньої трудової колонії ім. Максима Горького, яку очолював Антон Макаренко.

Фото автора.

В обласному центрі влаштували традиційну щорічну, вже вісімнадцяту за ліком, міжнародну науково-практичну конференцію, присвячену видатному педагогу і письменнику Антону Макаренку. Відбувалася вона у місцевому Національному педагогічному університеті ім. В. Короленка й обласному науковому ліцеї-інтернаті ім. А. Макаренка.

Останній розташований у селі Ковалівка, що під Полтавою, на території музею-заповідника класика педагогічної науки і практики. Саме тут у двадцятих роках минулого століття Антон Макаренко керував трудовою колонією ім. Максима Горького, наповненою безпритульниками та неповнолітніми правопорушниками. При цьому домігся феноменальних результатів у вихованні та перевихованні за тодішньою термінологією «морально-дефективних» дітей. Адже практично ніхто з його вихованців у подальшому житті не допускав рецидивів, тобто повторних правопорушень. Абсолютна більшість із них стали свідомими свого призначення на землі людьми, здобули повагу й авторитет у суспільстві.

Цьогоріч учасники конференції зосереджувалися на технологіях професійного розвитку педагога, зіставляючи спадщину Антона Макаренка з пріоритетами сучасної освіти. Обговорювали, звісно, й інноваційний потенціал нашої педагогіки, який має прислужитися новій українській школі. Однак, на переконання багатьох фахівців, зовнішня атрибутика таких новацій не повинна затуляти головні складові їхнього змісту. Адже лише осучасненням навчального обладнання й іграми у класах свідомого громадянина своєї держави, здатного бути самодостатнім не тільки у віртуальному світі, вочевидь, не виховаєш. А значить, виплекану видатним педагогом і перевірену практикою цілісну систему трудового, морально-етичного й естетичного виховання «скидати з пароплава сучасності» та списувати в архів таки не варто...

Шанобливе ставлення до неї у поєднанні з інноваційними підходами учасники конференції побачили у згаданому обласному науковому ліцеї-інтернаті ім. А. Макаренка, де навчаються обдаровані діти, переважно сільські, зі всього регіону.

До речі, засідання секції «Вітчизняний і міжнародний контексти вивчення творчої спадщини А. Макаренка» відбувалося в актовій залі знаменитого Червоного будинку, який зберігся з часів керування видатним педагогом тамтешньою трудовою колонією ім. Максима Горького. Гості, звісно, відвідали й розташований у цій ошатній будівлі музей, який вражає багатством експонатів і вишуканим оформленням.

Пам’ятник-погруддя видатному педагогу на території музею-заповідника.

Усі учасники конференції за традицією поклали квіти до пам’ятника-погруддя Антону Макаренку.