Де правильно поставити кому?

У мегаполісах з’явилася нова тенденція — мешканці багатоповерхівок відмовляються від користування сміттєпроводами. Причини цього явища різні. Але головним є те, що внаслідок незадовільної роботи обслуговуючого персоналу сміттєпроводи, сміттєзбиральні камери в будинках перетворилися на оазу антисанітарії, стали розсадниками тарганів, мишей і навіть пацюків. Більшість вихід із цієї ситуації бачить у тому, що сміттєпроводи треба заварити, а мешканцям будинку виносити сміття безпосередньо до смітника. І так роблять, іноді забуваючи про порушення юридичних норм та прав інших мешканців-сусідів. При цьому для деяких із цих сусідів винесення сміття на двір будинку може становити неабияку проблему, наприклад, унаслідок їхнього фізичного стану (інвалідності, хворобливого стану самотньої людини).

Отже, коли і як правильно припинити мешканцям багатоповерхівки користування сміттєпроводом?

Чинні сьогодні правові норми, які визначають порядок та умови користування таким благом цивілізації, як сміттєпровід, ухвалювалися відносно недавно. Наприклад, необхідність влаштування сміттєпроводів у житлових будинках регламентується базовими нормативними документами ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення», а санітарно-гігієнічні вимоги з улаштування та експлуатації сміттєпроводів регламентуються Державними санітарними нормами та правилами утримання територій населених місць, затвердженими наказом № 145 МОЗ України від 17.03.2011 року. Зазначеними нормами визначено загальні вимоги до розташування сміттєпроводів, сміттєзбірної камери, стовбура тощо. Крім цього, вони дають однозначну відповідь на запитання, чи можна відмовитися від сміттєпроводу в багатоповерхівці. Пунктом 2.17 Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць встановлюється, що в житлових будинках, які будуються висотою п’ять поверхів і вище, може бути влаштовано сміттєпроводи відповідно до вимог державних будівельних норм та державних стандартів. Цим пунктом Правил також визначено, що проектувати та будувати житлові будинки без улаштування сміттєпроводів дозволяється лише в  разі проведення оброблення (перероблення) побутових відходів шляхом обладнання всіх квартир утилізаторами (подрібнювачами) залишків харчових продуктів та влаштування окремого технічного ліфта для перевезення твердих відходів. В існуючих багатоповерхових житлових будинках дозволяється закриття сміттєпроводу в разі проведення оброблення (перероблення) побутових відходів шляхом обладнання всіх квартир утилізаторами (подрібнювачами) залишків харчових продуктів та письмової згоди всіх мешканців цих будинків за погодженням з балансоутримувачем цих будинків.

Отже, якщо мешканці будинку бажають відмовитися від користування сміттєпроводом, то має бути розв’язана проблема обладнання всіх (підкреслюю — всіх) квартир утилізаторами (подрібнювачами) залишків харчових продуктів, а також отримання письмової згоди (знову ж таки — всіх) мешканців (а це не лише власники квартир, а всі зареєстровані в цьому домі повнолітні особи, які в ньому проживають).

Таким чином, якщо певний мешканець конкретного будинку не надав письмової згоди на заварювання сміттєпроводу, то діями інших осіб порушено його права, поновити які він може у визначений законом спосіб, наприклад, звернутися до поліції із заявою про порушення кримінального провадження за умисне знищення або пошкодження майна, хуліганство, або звернутися до суду щодо оскарження дій (бездіяльності) балансоутримувача будинку чи обслуговуючої цей будинок організації та спонукання його до забезпечення можливості мешканцю будинку користування сміттєпроводом.