Центр вертебрології та реабілітації відкрили в листопаді минулого року на мальовничій околиці Житомира. Проте вже нині він показує вражаючі результати та дає надію на повноцінне життя важкохворим пацієнтам. Учасника АТО, який майже чотири роки проходив лікування, за два місяці реабілітації в центрі вдалося поставити на ноги. Його вже виписують додому, куди він піде, а не поїде в інвалідному візку.

Валерій Сергієнко — з Малинського району. Був військовим, служив у 95-й бригаді. За час служби в зоні АТО пройшов Слов’янськ, Карачун, Степанівку, Лисичанськ. 2014 року в бою отримав черепно-мозкову травму. Після лікування вирішив продовжити службу. Але нова біда: потрапив у ДТП і отримав важкі травми.

«У 2015-му Валерій приїхав додому з війни. Там, у зоні АТО, отримав травму, лікувався і повернувся з інвалідністю. Але вирішив продовжити службу. Приїхав до нас у село, сказав «до побачення» і поїхав перед службою на кладовище, провідати друга. Але сталася ДТП. Опинився в реанімації обласної лікарні, пробув там чотири місяці. Потім нас забрали в центр «Нодус» у Броварах. Реабілітація потребувала великих коштів. Увесь рік нам давали гроші з обласного бюджету, а за 2017—2018 роки лікування повністю оплатила фабрика «Roshen», це було 2,4 млн грн. Після всіх операцій і процедур потрібна була реабілітація, і нам запропонували Центр вертебрології. Тут ми вже два місяці, хоча курс — 12 днів. Усі процедури, проживання, харчування нам забезпечують безплатно», — розповідає мама Валерія Марія Адамівна, яка весь час реабілітації перебувала поруч із сином.

За словами матері, приїхали в центр на інвалідному візку, адже син зовсім не вставав. Через два тижні реабілітації візок уже не використовували.

«Так, тяжко йому ще, адже 3 роки і 9 місяців він взагалі не ходив. Я дуже хочу подякувати всьому колективу центру, головному лікарю Олександру Михайловичу, медсестрам. Ми дуже вдячні Президентові Петру Порошенку за те, що він підтримав відкриття такого центру. Це дуже важлива справа, у нас багато хлопців, яких потрібно підняти на ноги», — зазначає пані Марія.

«Перше, що ми повинні були зробити, це вертикалізувати пацієнта. У нас є для цього спеціальне обладнання. Почали використовувати бандаж, допомагали йому, ногами він працював сам. За кілька днів побачили, що можемо зняти його з вертикалізатора і надавати інші послуги. Почали стояти в ходунках, використовували механотерапію — мотомед, виконували вправи. У нього було велике бажання ходити. І ми змогли поставити його на ноги», — розповідає фахівець центру з фізичної реабілітації Валерій Славінський.

За словами лікаря, стан Валерія змінювався щодня. Інколи в бійця не було взагалі бажання виконувати вправи і проходити процедури, тоді Валерій Славінський співав з ним бойові пісні, читав вірші, таким чином налаштовуючи на роботу.

«Нинішній його стан — це заслуга всіх лікарів, які працювали з ним усі ці роки. Але пишаємося тим, що ходити він почав у нас», — наголошує Валерій Славінський.

У Центрі вертебрології та реабілітації після реконструкції вже пролікувалися більш як тисяча пацієнтів. Учасники АТО/ООС і жителі Житомирщини, які мають направлення від лікаря, проходять реабілітацію безплатно.

Житомирська область.