У краєзнавчому музеї ім. Василя Кричевського відкрилася виставка творів декоративно-ужиткового мистецтва Полтавщини «Великдень». Її організаторами, крім згаданої скарбниці минувшини, стали департамент культури та туризму ОДА й обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Ця представницька імпреза набуває ознак традиційної, щорічної. Тож і самі майстри, і численні поціновувачі їхніх талантів сприймають експозицію як своєрідний творчий звіт, приурочений до одного з найбільших свят — світлого Воскресіння Христового. Цього разу виставка знову вразила відвідувачів розмаїттям видів закоріненого у народні традиції мистецтва й водночас художньою досконалістю абсолютною більшості творів. Деякі з них уже поповнили скарбницю шедеврів. І це при тому, що свої роботи репрезентують тут не лише відомі в Україні корифеї, котрим уже за 70, а й ті, хто лише починає свій творчий шлях.

Така спадковість поколінь особливо важлива саме сьогодні, коли для багатьох людей давні народні й осучаснені ремесла стають уже не хобі, а фактично єдиним джерелом заробітку. За таких умов молодим майстрам непросто утриматися від спокуси перетворитися на таких собі «штампувальників» зразків несмаку, кітчу, всіляких підробок у псевдонародному стилі, якими рясніють наші ярмаркові й базарні ряди... Однак такі виставки якраз і стають своєрідними маркерами ідентичності, камертонами, що допомагають розпізнати фальшиві ноти й налаштувати кращих виконавців цього величезного «оркестру» на правильне звучання їхнього інструментарію.

Зрештою, тільки-но відкрита експозиція в краєзнавчому музеї вкотре нагадала про подвижників, які стали хранителями нашої автентики в народному мистецтві й водночас продовжувачами та примножувачами традицій предків. Такими на Полтавщині були й залишаються представники творчих родин Бабенків, Пілюгіних, Забор, а також Ніна Іпатій, Іван Новобранець, Юрій Панкевич, Іван Чех, Наталка Свиридюк і чимало їхніх побратимів. Усіх вражає не лише найвищий художній рівень робіт цих майстрів, а й їхня здатність продукувати нові ідеї, розширювати горизонти власної творчості.