Подія сталася на Хмельницькому автовокзалі № 5. Як розповів її учасник Олександр Дарморос, він разом із дружиною Олесею запитав у водія автобуса, який прямував за маршрутом Старокостянтинів — Кам’янець-Подільський, чи є вільні місця до Дунаєвець. Водій, який зрозумів, що перед ним пільговики, котрі мають право не платити за проїзд, почав обурюватися, здійняв галас, викрикуючи, що в салоні вже є пільговики, потім зачинив двері і поїхав. Для родини ветерана така поведінка видалася вкрай образливою. Разом із волонтерами дружина Олександра розповіла у Фейсбуці про все, що сталося...

Повідомлення викликало обурення у багатьох. Адже пільговиком виявився ветеран АТО, який переніс поранення, втратив на війні ногу і зір. Молодший лейтенант 8-го полку спеціального призначення Олександр Дарморос був важко поранений під час виконання бойового завдання в Луганській області ще у 2016-му. Він підірвався на протипіхотній міні. Українські й американські лікарі врятували йому життя, але здоров’я офіцера серйозно постраждало. Йому довелось ампутувати ногу. Не вдалося врятувати й зір.

Проте Олександр не зламався, вчиться жити по-новому, має активну життєву позицію. Він пройшов відбір для участі у 43-му Марафоні морської піхоти США у 2018 році і пробіг цей марафон на протезі. А під час зустрічі ветеранів із Президентом Петром Порошенком Олександр запросив його до себе в гості. Тож глава держави під час поїздки на Хмельниччину побував у новій квартирі, яку отримала родина ветерана.

Інцидент на автостанції вразив і образив не тільки родину Дарморосів, а й небайдужих людей, волонтерів, військових побратимів. Як повідомив один із них на сторінці у Фейсбуці, хлопці провели «роз’яснювальну бесіду» з водієм. Після неї той на колінах попросив вибачення у пасажира, якому так цинічно відмовив у проїзді.

Сам Олександр Дарморос після випадку на автостанції із жодними скаргами не звертався ні до управління Укртрансбезпеки, ні до будь-яких інших державних чи правоохоронних органів. Переконаний, що покарання у 170 гривень, яке може загрожувати водію після вивчення всіх обставин справи, не розв’язує проблеми безплатного перевезення пільговиків. На думку ветерана, гроші, які виділяються з бюджету на ці цілі, повинні отримувати не перевізники, а самі пільговики. У такому разі їм не доведеться щоразу, принижуючись, випрошувати безплатного проїзду і їхня поїздка не залежатиме від поглядів та настрою водіїв. Адже держава надала їм таке право, тож тепер має гарантувати його беззастережне виконання.

Після того як подія набула розголосу, з родиною зустрілася перевізник, яка обслуговує маршрут, і водій, який був за кермом. Обоє ще раз попросили вибачення. Про це у Фейсбуці повідомила Олеся Дарморос. Та, на її думку, водій, навіть перепрошуючи, так і не зрозумів, що вчинив неправильно. Але після всього, що сталося, він таки написав заяву про звільнення за власним бажанням.