Це стало можливим завдяки реалізації проекту «НепрOSTі листи» Державним архівом Київської області.

Історико-документальний і громадський проект «НепрOSTі листи» присвячено Дню пам’яті та примирення, а також 75-й річниці вигнання нацистських окупантів з наших територій. Першою частиною ініціативи стало відкриття експозиції, яка розповідає про життя українців, вивезених нацистами до Німеччини під час Другої світової війни, та після повернення їх на батьківщину. Відвідувачі мають змогу ознайомитися з документами окупаційної й радянської влади, листами остарбайтерів до рідних, фотографіями та особистими речами. Друга складова проекту — недоставлені листи примусових працівників 1942—1943 років, що передбачає пошук адресатів і повернення копій молодшим поколінням їх рідних. За словами організаторів, у жовтні цього року планують провести круглий стіл за участю науковців, представників архівних і музейних установ, студентської та учнівської молоді для обговорення проблем воєнної історії та збереження пам’яті про Другу світову війну.

Як наголосила директор Державного архіву Київської області Соф’я Каменєва, цей проект є інноваційним, бо ніколи раніше в жодному архіві не здійснювали такої роботи з пошуку адресатів, масштабним — проект охопив усю Київську область, унікальним у тому, що об’єднав зміст архівного документа та презентабельність музейного експоната.

За її словами, дуже непростий шлях довелося пройти листам, аби майже через століття опинитися в руках адресатів. 1943 року документи доставили на таємне зберігання в Київський обласний архів. Невпорядковані, хаотично зібрані в мішки, вони пролежали тут два десятки років. Коли листи систематизували, фонд продовжував поповнюватися новими надходженнями аж до 2000-го. Хоча згодом із документів зняли гриф «таємно», на них поширювався закон про захист персональних даних, що унеможливлював будь-яке публічне висвітлення. І лише минулоріч, коли минуло 75 років, кожен охочий отримав змогу ознайомитися з майже 50 000 унікальних дописів.

Люди, для яких вони є не просто архівними експонатами та цінними історичними документами, а й особистою пам’яттю, помітно хвилюються під час заходу. Серед них — літня жінка з двома потертими фотокартками в руках. Їй вручають конверт із кількома листами від рідних і ще одну чорно-білу світлину, на якій дві добре вдягнені молоді дівчини із сумними обличчями. «Це мої сестри. Мої сестри», — шепоче жінка, ледве стримуючи сльози.

Ті, кому пощастило отримати маленькі звістки з минулого від рідних, плачуть і тремтячими руками розривають конверти, не чекаючи закінчення заходу. Сьогодні віднайдених адресатів не так і багато, але організатори заявляють про готовність розширювати географію й виводити проект на загальнонаціональну площину.

Нагадаємо, що виставка триватиме в Державному архіві Київської області з 7 по 31 травня 2019 року.