До будівлі музею та пам’ятника Давиду Гурамішвілі постійно приходять його співвітчизники.

Фото з архіву автора.

У Миргороді врочисто й масштабно відзначили 50-річчя тамтешнього музею класика грузинської літератури Давида Гурамішвілі. Останній у ХVІІІ ст. волею долі 32 роки прожив саме в цьому місті, тут закінчив свій земний шлях і був похований. А «іменний» музей відкрили у травні 1969-го, тобто півстоліття тому.

Ініціатором створення згаданої скарбниці минувшини був Микола Бажан, який свого часу переклав автобіографічний цикл віршів грузинського поета «Давитіані» українською мовою. До реалізації задуму тоді долучилися чимало небайдужих людей, зокрема літераторів та діячів культури. Відсутність артефактів позаминулого століття та брак автентики вони прагнули компенсувати відтворенням колориту життя українського і грузинського народів, із якого черпав натхнення класик, водночас підкреслюючи спрямованість їхніх взаємин у майбутнє.

Тож і сьогодні музей не консервує нашу дружбу, а, навпаки, зміцнює, розвиває, надає їй нових імпульсів. На цьому під час ювілейних урочистостей наголошували міський голова Миргорода Сергій Соломаха, Посол Грузії в Україні Гела Думбадзе, інші гості. Серед останніх було чимало представників Боржомі, Мцхети, Сагурамо, а також грузинської діаспори в Україні.

Усі присутні з особливою приємністю згадували і про те, що останнім часом цей музей став не лише місцем постійних зустрічей повпредів двох народів, а й яскравою творчою оазою, в якій запроваджують нові креативні форми роботи з відвідувачами. Не обійшлося, звісно, й без подяки меценатам. А на завершення зустрічі її учасники поклали квіти до пам’ятника Давиду Гурамішвілі, розташованого біля музею, та його могили на міському цвинтарі.

Продовженням святкування ювілею знакової скарбниці минувшини став традиційний фестиваль грузинської культури на центральній площі курортного міста. Тут свою майстерність продемонстрували учасники відомого колективу «Голоси Грузії», а також співаки, танцюристи й музиканти «діаспорних» ансамблів із Києва, Харкова, Запоріжжя та Полтави. Не менш гучними оплесками глядачі нагороджували і наших співвітчизників, які виконували грузинські пісні й танці. Тим паче що цього разу хореографічні колективи з Полтавщини виборювали кубок Посла Грузії на краще виконання грузинського танцю. Переможцем у цьому творчому змаганні став «Квітограй» із Диканьки.

Та переможених на фестивалі точно не було. Його учасники та гості смакували стравами української та грузинської кухні, розважалися, робили традиційні селфі, обмінювалися адресами. І, звісно, висловлювали сподівання на нові зустрічі біля української домівки грузинського поета.