Найбільше зацікавила депутатів каретна бібліотечка.

Фото з сайту Вінницької облради.

У відділі рідкісних і цінних видань є так звана каретна бібліотечка. У ній 63 мініатюрні книжки ХІХ століття. Найдавніший рік випуску — 1824-й. Із неабияким інтересом оглянули книгу п’єс Дюма, белетристику і байки Лафонтена, третій том «Історія Жіль Блаза із Сантільяни» Лесажа. Всі вони видані в Парижі.

Як пояснила бібліотекар відділу рідкісних і цінних видань Ірина Валігура, бібліотека мініатюрних книг дісталася книгозбірні разом із дерев’яним ящичком, обтягнутим шкірою. На його поличках досі зберігаються видання. Невеликі цвяшки, очевидно, служили для натягування мотузочків, щоб під час їзди книжки не випадали з полиць.

— Гадаємо, у цьому ящичку книжки перевозилися в кареті, от і назва — каретна бібліотека, — розповідає Ірина Валігура. — У дорозі можна було читати.

Хто передав мініатюрні книжки, невідомо. За словами директора книгозбірні Лариси Сеник, рідкісні видання належали комусь із польських шляхтичів, які володіли землями на Поділлі.

— Може, це власність Грохольських, маєток яких зберігся у Вінниці, — каже Лариса Сеник. — Або Потоцьких, чий палац прикрашає історичний Тульчин.

Бібліотекарям не доводилося ще десь бачити таку книгозбірню. Ці видання рідкісні — й за датою виходу в світ, і за формою зберігання.

Члени депутатської комісії з питань обліку комунального майна завітали до книгозбірні з іншою метою — перевірити стан книжкового фонду. Поверталися сповнені вражень і нової інформації.