Як встановили правоохоронці, керівники колоній № 60 та № 19, обіймаючи посади у силовому блоці окупаційної адміністрації РФ, забезпечували примусове виконання незаконних вироків. Їх виносили «суди» «ЛНР» із застосуванням юридично нікчемних законодавчих та нормативних актів бойовиків.

Служба безпеки зібрала значну кількість свідчень колишніх в’язнів, які утримувалися у колоніях на підконтрольній терористам території, щодо фізичних та моральних знущань, яких вони зазнавали за вказівкою і з відома адміністрації. За свідченням колишніх в’язнів, бойовики перетворили колонії на полігон, де їхній «ОМОН» систематично тренує силові прийоми придушення проявів непокори. Людей б’ють, ставлять на коліна, імітують розстріл, скеровуючи бойові патрони над головами. 

Відомо також, що у 2014—2015 роках, зі згоди адміністрації колоній, представники НЗФ пропонували засудженим в обмін на звільнення узяти участь у бойових діях проти ЗСУ. Співробітники СБУ задокументували приблизно три десятки фактів такого вербування. Як повідомляє прес-служба ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, Служба безпеки України заочно оголосила про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 110 та ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України, двом очільникам закладів виконання покарань терористичної «ЛНР». А загалом таку підозру СБУ заочно оголосила вже дванадцятьом очільникам так званого управління виконання покарань «ЛНР». Документування протиправної діяльності для притягнення всіх винних до кримінальної відповідальності триває.

Ілюстрація: ssu.gov.ua