Бойовик російських гібридних сил тримає іграшку, виявлену на місці падіння уламків «Боїнга», збитого російською установкою «Бук», в результаті чого загинули 298 людей, в тому числі 80 дітей. Донеччина, неподалік села Грабове, 19 липня 2014 року.

Фото з сайту www.radiosvoboda.org

 Воєнні злочини без терміну давності

17 липня 2014 року цивільний «Боїнг-777» Малайзійських авіаліній, що прямував з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий у небі над окупованим Донбасом. На його борту перебувало 298 людей. Ніхто не вижив.

Справу про катастрофу «Боїнга» розслідує Міжнародна спільна слідча група (МССГ), представлена п’ятьма країнами: Малайзія, Нідерланди, Бельгія, Австралія, Україна. Росія від участі в спільному розслідуванні групи відмовилася. На місце катастрофи авіалайнера тривалий час слідчих не допускали проросійські бойовики, зачищаючи докази злочину. За п’ять років після трагедії доведено, що цивільний літак збила ракета, випущена 53-ю бригадою ППО РФ. Однак Москва не визнає причетності до катастрофи… 

«ЄС закликає Росію взяти на себе відповідальність і повністю співробітничати з розслідуванням, що проводиться», — йдеться у декларації верховного представника від імені ЄС з приводу 5-ї річниці знищення рейсу МН17, опублікованій напередодні на сайті організації. У декларації зазначається, що ЄС докладає всіх зусиль для встановлення «правди, справедливості й відповідальності перед жертвами та їхніми близькими відповідно до резолюції 2166 РБ ООН».

У свою чергу рідні загиблих у тій автокатастрофі закликали російську владу, яка підписала резолюцію 2166 Радбезу ООН, цілковито співробітничати з розслідуванням, визнати свою частину відповідальності в знищенні MH17, припинити сіяти брехню та обман. Про це сказано в опублікованій в «Новой газете» заяві 10 родин із різних країн, чиї близькі перебували в збитому літаку.

«Росія поширювала величезну кількість сфабрикованих і суперечливих пояснень того, що сталося. Нам знадобився час, щоб усвідомити, що потоки взаємовиключних версій були результатом організованої державою кампанії з відволікання уваги людей, викривлення і заперечення фактів. Російський уряд зробив усе можливе, аби приховати правду, або, що ще гірше, сформувати ідею, що істину ніколи не буде знайдено. Ми, родини жертв катастрофи, вважаємо це тривожним і глибоко образливим», — зазначається у зверненні. Його автори висловлюють сподівання, що в ході судового розгляду істину буде твердо встановлена, а винних, не тільки виконавців, а й командирів, покарано.

У травні 2016 року австралійська юридична фірма LHD подала позов на РФ і її президента Володимира Путіна в Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) від імені родичів жертв трагічного рейсу MH-17, збитого 17 липня 2014 року над не підконтрольними Україні територіями східної частини країни. У позові РФ і В. Путін вказуються як відповідачі, з котрих вимагають компенсацію у розмірі 10 млн доларів за кожного пасажира.

Міжнародна слідча група (JIT) 19 червня назвала трьох росіян і одного українця, підозрюваними в справі про загибель літака. Серед них один із лідерів терористів Ігор Гіркін (Стрєлков), який у 2014-му займав посаду «міністра оборони» так званої «ДНР», Олег Пулатов, Сергій Дубинський і Леонід Харченко.

У Києві створений і працює офіс, у якому слідчі СБУ в співробітництві з правоохоронцями інших країн проводять розслідування цього злочину. За п’ять років слідства СБУ передала МССГ величезний масив доказів, які дозволяють відтворити обставини скоєння злочину й установити особистості причетних до цього терористичного акту. Зокрема, встановлено час запуску ракети й маршрут, яким СОУ ЗРК «Бук» була незаконно переміщена з території РФ до України й назад, а також понад 150 осіб, причетних до її транспортування. Про це йдеться у повідомленні прес-служби відомства.

Нагадаємо, нещодавно СБУ доправила в Україну з окупованого Донецька цінного свідка — Володимира Цемаха. На момент катастрофи лайнера він командував ППО слов’янської бригади бойовиків Гіркіна, особисто знав усіх польових командирів бойовиків, був у курсі деталей операцій і переміщення зброї. Раніше Цемах публічно заявляв, що ракета була випущена із ПЗРК «Бук». Його свідчення стануть ще одним доказом причетності Росії і підконтрольних їй бойовиків до знищення цивільного літака.

У свою чергу секретар РНБО України Олександр Данилюк заявив, що, хоча вина РФ в авіакатастрофі пасажирського літака рейсу МН-17 де-факто доведена, вона намагається заплутати сліди й відволікти увагу міжнародної спільноти вигаданими проблемами. Так, напередодні річниці катастрофи збитого «Боїнга-777» країна-агресор ініціювала засідання Радбезу ООН з «проблеми» українського «мовного закону».

«Слідство ще не завершено, тому нам важливо постійно говорити про трагедію рейсу МН-17. За інформаційним галасом ми не маємо права забути минулі трагедії… Агресору не уникнути покарання — воєнні злочини не мають терміну давності», — резюмував голова РНБО на своїй сторінці в Фейсбуці.