Система електронного вступу працює без збоїв. «Абітурієнтами зареєстровано 162 тисячі електронних кабінетів, що на 11,5 тисячі більше, ніж торік. Завантажено 157 тисяч фотографій та 156 тисяч додатків до документів про повну загальну середню освіту», — розповіла на вчорашній прес-конференції у МОН Оксана Бєлік, директор ДП «Інфоресурс», що адмініструє Єдину державну електронну базу з питань освіти.

За її словами, у цілому подано до закладів вищої освіти 1 млн 110 тис. заяв, з них 727 тис. — в електронному вигляді, решта — у паперовому.

П’ять тисяч заяв потребують уточнення, тож їх авторів у МОН закликають якнайшвидше звернутися безпосередньо до приймальних комісій закладів вищої освіти, щоб з’ясувати нюанси. Як правило, йдеться про некоректно вказані особисті дані. Статус цих заяв у системі електронного вступу визначено так: «потребує уточнення».

Реєстрація електронних заяв про вступ до вишів фінішує найближчого понеділка о 18-й годині, нагадав генеральний директор Директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров і закликав вступників не відкладати цю важливу справу «на останню годину останнього дня».

З появою системи електронного вступу з’явилася низка несподіваних проблем. На гарячу лінію МОН надходять скарги від випускників, замість яких заяви про вступ до вишів без їх відома подали батьки. Олег Шаров наголосив, що скасувати ці заяви неможливо, і порадив старшому й молодшому поколінню налагодити належну комунікацію в родинах.

За статистикою, найпопулярнішою спеціальністю серед наших абітурієнтів традиційно залишається «право». На другому місці, з огляду на кількість поданих заяв, — філологія, на третьому — менеджмент, на четвертому — «середня освіта». Останнє місце у топ-п’ятірці посідають «комп’ютерні науки».

На прес-конференції оприлюднили й перелік найпопулярніших вишів. Цікаво, що всі вони зосереджені у двох містах країни. Очолює п’ятірку Київський національний університет імені Тараса Шевченка, до якого на цей момент подано 35 тис. 41 заяву. На другій сходинці опинилася Львівська політехніка (32 331 заява), на третій — Львівський національний університет імені Івана Франка (31 тис. 974). П’яте місце посів Київський політех із 28 тис. 766 заявами.

Нагадаємо, що вже 26 липня вступники дізнаються, чи пощастило їм потрапити на місця державного замовлення. Втім, абітурієнти можуть заздалегідь, ще до подачі заяв, оцінити свої шанси пройти на бюджет до конкретного інституту чи університету. Зробити це допоможе інформація, опублікована на сайті Міністерства у розділі «Вступна кампанія-2019» — дані про кількість поданих заяв у кожному з вишів за так званим широким конкурсом та рейтингові списки вступників за кожною спеціальністю.