Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин обговорив питання проведення виїзного засідання на Донбасі.

Затвердивши розподіл обов’язків між першим заступником і заступниками голови комітету, народні депутати ухвалили пропозиції до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. А також обговорили питання про проведення виїзного засідання комітету в Донецькій і Луганській областях та про звернення до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення роботи комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Крім того, народні депутати створили шість підкомітетів та обрали їхніх голів. Так, підкомітет з питань прав людини очолив Тарас Тарасенко; з питань етнополітики, прав корінних народів та національних меншин України — Ахтем Чийгоз; з питань міграційної політики та громадянства — Вадим Рабінович; з питань гендерної рівності і недискримінації — Неллі Яковлєва; з питань прав і свобод осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України та внутрішньо переміщених осіб — Олексій Кузнєцов; з питань тимчасово окупованих територій України — Костянтин Касай.

Ухвалили рішення щодо 53 законопроектів

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики на виконання доручення Голови Верховної Ради України розглянув низку законопроектів на предмет відповідності антикорупційному законодавству.

Так, народні депутати розглянули проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» (№ 1032), який вніс на розгляд Президент Володимир Зеленський і визначив як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою. За підсумками розгляду члени комітету визнали цей законопроект таким, що відповідає антикорупційному законодавству, і прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити його за основу.

Члени комітету також визнали таким, що відповідає антикорупційному законодавству, проект закону «Про внесення змін до Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб’єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні» (№ 1058) і рекомендували головному комітету звернути увагу на нерівність умов для іноземних та вітчизняних суб’єктів кінематографії порівняно з національним суб’єктом кінематографії і врегулювати це питання.

У рішенні щодо проекту закону «Про концесію» (№ 1046) народні депутати зафіксували, що положення цього законопроекту відповідають антикорупційному законодавству і виклали пропозицію головному комітету звернути увагу на необхідність визначити поняття «істотне порушення іншою стороною зобов’язання».

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.