Залишилося зовсім трохи часу до старту головної події чотириріччя у світі спорту — Ігор ХХХІІ Олімпіади. Нині триває олімпійський відбір, який успішно долають наші спортсмени. Нещодавно за підсумками виступу на чемпіонаті світу з водних видів спорту у місті Кванджу (Корея) вихованки відділення синхронного плавання ХДВУФК № 1 Єлизавета Яхно, Анастасія Савчук, Катерина Резнік, Марина та Владислава Алексіїви, Яна Наріжна, Олександра Коваленко, Аліна Шинкаренко, Валерія Апрелєва і Вероніка Гришко (на знімку) здобули командну ліцензію на Олімпіаду в Токіо. Раніше олімпійські перепустки вже отримав дует Анастасії Савчук і Марти Фединої.

На згаданих змаганнях десятка кращих синхроністок країни виграла «золото» в новій дисципліні — хайлайті. Ця медаль, до речі, стала першим «золотом», здобутим збірною України з синхронного плавання на чемпіонатах світу в історії. Розпочавши з цієї високої ноти, дівчата вибороли ще п’ять бронзових нагород.

Дві бронзові медалі (за підсумками довільного та технічного виступів) в українську скарбничку поклав дует Марти Фединої та Анастасії Савчук. Ще три «бронзи» наша збірна синхроністок отримала за командну роботу в довільній, технічній програмах та комбінації. Крім того, Марта Федина двічі зупинялася за крок від медалі, посівши четверті місця в технічній та довільній програмах соло.

Про вдалий виступ вітчизняної команди розповіла «Голосу України» майбутня учасниця Олімпійських ігор Анастасія Савчук.

— Як ви вважаєте, за рахунок чого зуміли досягти такого результату?

— Ми працювали увесь рік недаремно і довели всім, що є потужною командою. Крім того, для мене це вже не перший виступ. Торік у парі зі мною була Єлизавета Яхно, з якою ми також на міжнародних змаганнях вигравали багато медалей різного ґатунку. І якщо є позитивний результат (здобуття олімпійської ліцензії. — Авт.), отже, все було зроблено правильно. До того ж ми давно разом тренуємося в харківському басейні «Локомотив», знаємо вимоги наших тренерів. Тому знайти спільну мову і взаєморозуміння було нескладно.

— Ви здобули олімпійську ліцензію з першого відбору на Кубку Європи. А які ще були варіанти потрапити в Токіо?

— У Санкт-Петербурзі в травні відбувся Кубок Європи із синхронного плавання, срібні медалі якого мені з Мартою Фединою вдалося здобути в технічній та довільній програмах дуетів. Також олімпійську ліцензію отримали росіянки, які стали переможницями Кубка Європи. Другий відбір для дуетів відбувався на чемпіонаті світу в Південній Кореї. І третій, заключний, вже у травні наступного року. Але з кожним разом кількість ліцензій зменшується, а конкуренція зростає. Тому для нас краще було вибороти путівку з першого відбору, щоб тепер спокійно, без особливого нервового напруження готуватися до Олімпійських ігор.

— Хто вас підтримує і переживає за ваші виступи?

— Усі мої рідні і близькі. Якщо ми виступаємо в Харкові, вони завжди приходять мене підтримати.

Довідково

Нині триває кваліфікаційний відбір, у рамках якого спортсмени виборюють право на участь в олімпійських змаганнях. На цей час 32 українські спортсмени здобули олімпійські перепустки в кульовій стрільбі, артистичному плаванні, кінному спорті, легкій атлетиці, плаванні, стрільбі з лука та стрибках у воду. Відбір лише набирає обертів й триватиме протягом 2019—2020 років, а завершиться у червні наступного року.

Фото  з відкритих джерел.