У Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого зібралися правники з 30 країн.

Першого дня форуму його гостями та учасниками стали Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький, керівники профільних міністерств та відомств нашої держави, міста Харкова та Харківської області.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук високо оцінив можливості юридичного форуму.

— Саме тут ми можемо отримати квінтесенцію всіх найкращих та найпередовіших думок у сфері юриспруденції, щоб надалі напрацьовувати ті механізми, які стануть основою законів нашої держави, — сказав Руслан Стефанчук. — Сподіваюся, що все позитивне, що буде напрацьовано на цій конференції, ми обов’язково використаємо та долучатимемо членів цього форуму, науковців Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого та інших правничих шкіл України до того, щоб ті реформи, які здійснюються в Україні, мали серйозну юридичну базу. Ми хочемо поспілкуватися з людьми та сказати, що Президент України Володимир Зеленський та Верховна Рада абсолютно відкриті для тих, хто бажає долучитися до розбудови України. Це основний меседж, який ми хочемо надіслати: нам цікаві люди, які хочуть змінювати Україну.

Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький зазначив, що зараз його першочерговим завданням є розгляд у визначені строки подань щодо висновків до змін до Конституції України.

— Це першочергове завдання — щоб країна працювала вже в новому форматі, — сказав Олександр Тупицький.

Президент Академії правових наук України, ректор НЮУ ім. Ярослава Мудрого Василь Тацій наголосив, що Харківський міжнародний юридичний форум є першим та єдиним подібним заходом для правників в Україні. Цьогоріч форум збере майже 3000 учасників.

Панельні дискусії форуму буде присвячено таким темам: «Оновлення цивільного законодавства України: на шляху до європеїзації приватного права»; «Європейська інтеграція крізь призму конституційного права»; «Бізнес і права людини: основні виклики для нових демократій»; «Кримінальні загрози в секторі безпеки: практики ефективного реагування»; «Майбутнє цифрових активів: фінансово-правовий погляд» тощо.

Фото Михайла КУЧНЄВА.