Про це заявив постпред України при ООН Володимир Єльченко під час презентації доповіді Генсека ООН Антоніу Гутерріша щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму. «Згідно з доповіддю (Генсека ООН. — Ред.), Російська Федерація заохочує переміщення власного населення на півострів, що є прямим порушенням Женевських конвенцій і явною ознакою намагань змінити демографічну структуру Криму», — сказав В. Єльченко, повідомляє Укрінформ.

Доповідь генсека ООН представив 14 жовтня на засіданні Третього комітету помічник генсека з прав людини Ендрю Гілмор. Зокрема, він закликав Росію впустити до Криму членів міжнародної місії ООН, зняти обмеження з кримських татар, а також розслідувати всі повідомлення про жорстоке поводження, катування, насильницькі зникненнях на півострові, повідомляють «Новини ООН». Генсек наполегливо рекомендував «забезпечити доступність освіти українською мовою» і не призивати мешканців Криму до збройних сил РФ. Українську владу генсек закликав забезпечити свободу пересування між Кримом та іншою частиною України і зняти обмеження на в’їзд до Криму іноземних журналістів, правозахисників тощо, інформують «Новини ООН».

Натомість Володимир Єльченко повідомив, що «Україна візьме до уваги всі висновки та рекомендації» і водночас наголосив, що «Росія повинна забезпечити доступ (спостережної місії. — Ред.) без будь-яких попередніх умов і згідно з положеннями резолюції ГА ООН під номером 68/262». Говорячи про явні спроби РФ змінити демографічну ситуацію на півострові, Володимир Єльченко зауважив, що Україна очікує подальших кроків від ООН, спрямованих на припинення цих незаконних дій з боку Росії, а також на запобігання наслідкам подібної діяльності окупаційної влади.