Кабінет Міністрів схвалив та передав на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до Державного бюджету на 2019 рік, який передбачає виділення 1 мільярда гривень на погашення заборгованості із зарплати перед шахтарями. «Ми забезпечимо виконання взятих державою перед шахтарями зобов’язань, але водночас маємо розуміти, що ці проблеми накопичувалися десятки років, коли розкрадали і доводили до жалюгідного стану державні шахти», — сказав прем’єр Олексій Гончарук та підкреслив, що, окрім розв’язання конкретної проблеми із погашенням заборгованості із зарплати, уряд хоче детально проаналізувати, в якому стані перебувають вуглевидобувні підприємства та вирішити, що з ними робити далі: передати в управління трудовому колективу чи, можливо, якомусь інвестору. «Але в будь-якому разі залишати ситуацію в нинішньому стані не можна», — переконаний він.

Ще одним рішенням уряд доручив «Нафтогазу України», Укрзалізниці, Укрпошті та центральним органам виконавчої влади провести детальний аналіз та аудит своїх балансів, балансів своїх дочірніх підприємств та заснованих ними суб’єктів господарювання і визначитися щодо доцільності утримання надлишкового майна з урахуванням стратегічних планів розвитку. Майно, яке буде визначено як надлишкове або непрофільне для діяльності компаній, передбачається продати чи здати в оренду через ProZorro.Продажі.

Уряд схвалив рішення про невідкладні заходи, які дають змогу забезпечити постачання природного газу для теплокомуненерго на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей для сталого проходження опалювального сезону 2019—2020 років. Водночас прем’єр запевнив, що країна в цілому належно підготувалася до опалювального сезону. «Винятком є лише міста Сміла та Новий Розділ, де іще залишаються деякі технічні складнощі. Це пов’язано з тим, що надання тепла в цих містах здійснювалося приватними структурами, дії яких призвели до критичної ситуації. І в першому, і другому випадку ми вже знайшли рішення, тож мешканці цих населених пунктів будуть у теплі та комфорті», — запевнив О. Гончарук.

Продовжуючи ухвалювати кадрові рішення, Кабінет Міністрів призначив заступниками міністра енергетики та захисту довкілля Романа Абрамовського та Олексія Рябчина. Крім того, з посади голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації звільнено Леоніда Євдоченка, з посади голови Держагентства з управління зоною відчуження — Віталія Петрука та з посади державного секретаря Міністерства охорони здоров’я — Артема Янчука. Коментуючи резонансне рішення про звільнення держсекретаря МОЗ, прем’єр зазначив, що будь-який міністр, щоб досягти результату, повинен мати змогу сформувати команду, з якою йому буде комфортно працювати. «Звільнення держсекретаря МОЗ було ініціативою міністра, і я підтримую будь-яке його кадрове рішення, бо він несе відповідальність за роботу міністерства», — зазначив О. Гончарук та запевнив, що кандидата на цю посаду буде обрано під час чесного та відкритого конкурсу.

До речі

Голова Луганської облдержадміністрації Віталій Комарницький під час зустрічі з гірниками ДП «Первомайськвугілля» та ПАТ «Лисичанськвугілля» (на знімку) обговорив нинішню ситуацію в трудових колективах та перспективу їхньої діяльності. Також він поінформував про роботу, яку проводить обласна влада, щоб поліпшити ситуацію на підприємствах. «За останні три місяці я чотири рази звертався до Кабінету Міністрів та профільного міністерства щодо виплати заборгованості із зарплати шахтарям області. Часткові перерахунки відбулися в серпні, але наразі заборгованість існує, тож чекаємо на позитивне для Луганщини рішення», — сказав гірникам В. Комарницький. За його інформацією, кошти для погашення боргів із зарплати в розмірі майже мільярд гривень мають надійти приблизно через десять днів після внесення Верховною Радою змін до бюджету на 2019 рік. Очільник Луганщини також повідомив, що, за інформацією профільного міністра, найближчим часом на рахунки ДП «Первомайськвугілля» та ПАТ «Лисичанськвугілля» має бути перераховано кошти від ПАТ «Центренерго». Наразі борг енергетиків перед шахтарями «Лисичанськвугілля» становить 156 мільйонів гривень, а «Первомайськвугілля» — 192 мільйони гривень. 

Павло ВОРОНЦОВ.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.