Найяскравіші сторінки національної історії оживають у музеї просто неба в Пирогові. Нині там тривають зйомки тизеру до нового художньо-документального серіалу за мотивами книжки українських письменників братів Капранових.

Приготуйтеся! Мотор! Знімаємо!

Ще тепле жовтневе повітря просочується димом, нехай і штучним, зате таким атмосферним. Двоє вершників у червоно-зелених костюмах наздоганяють групку жінок, які в паніці тікають до хати. Що ж буде далі? «Стоп! Кадр спочатку!» — неочікувано повертає до реальності голос режисера.

А що буде далі, дізнаємося в одному з епізодів нового серіалу національного виробництва «Історія незалежності України». Щоправда, не скоро: поки творча група працює лише над тизером. Його обіцяють випустити до кінця жовтня. 

Самі ж зйомки, за словами продюсера Олексія Кашина, планують розпочати вже наступного року. Однак, оскільки масштабне костюмоване історичне кіно апріорі передбачає значні фінансові витрати, майбутнє проекту залежить саме від економічної складової. На п’яти-семихвилинний рекламний ролик та сценарну розробку вже витратили майже два мільйони. Продюсер зазначає, що загального бюджету ще не прораховували. Очікувана сума витрат становить 700—800 тисяч доларів, тому, незважаючи на підтримку Українського культурного фонду, залучення інвесторів є надзвичайно важливим завданням для учасників проекту.

Майбутній кінопродукт матиме телевізійний формат і складатиметься з восьми серій по 45 хвилин. Кожен епізод присвятять окремому періоду національної історії: від часів скіфів до сучасності.

«Це науково-популярний освітній проект, який має розповісти про історію України в дуже простому, легкому, орієнтованому на молодіжну аудиторію форматі. Хочеться отримати потужний серіал, що буде динамічним, сучасним, а головне — доступним і зовсім не нудним для глядача», — запевняє Олексій Кашин.

Нині на знімальному майданчику динаміки — хоч відбавляй: сьогодні тут оживає епізод зі славетної епохи козацтва. Двоє акторів у перерві між грою походжають локацією й мило бесідують за склянками гарячого чаю. По життю — куми, під прицілом камери — запеклі противники. Один, у парадному солдатському мундирі з блискучими ґудзиками, — мушкетер ворожих військ Меншикова. Другий, скромніше одягнений, зате із шаблюкою за поясом та оселедцем на голові, грає нашого козака.

«Ми не живемо сучасним життя — щоразу перевтілюємося в нові образи. Ще тиждень тому я був французьким піхотинцем, але в нинішньому образі почуваюся найкомфортніше. Як актори ми граємо насамперед для себе, а заразом робимо гарну картинку для режисера», — зізнається «козак» Олексій Колесник.

Ще трохи поскриплять дерев’яні вози, устелені соломою, актори помахають шаблями, а московські війська вщент розгромлять Батурин — і на зміну прийдуть герої періоду УПА. Серед них, талановито замаскувавшись, з’явиться славнозвісний Остап Ступка. А вже завтра на знімальних локаціях оживатимуть події часів Київської Русі, бігатимуть скіфи та римляни. Ось так парадоксально в кінематографічному світі стираються межі століть, а часові проміжки між цілими епохами здатен підкоригувати простим «Камера! Мотор!» режисер.

Доки на знімальному майданчику точаться акторські бої, групка школярів на чолі з екскурсоводом ходить від хати до хати, від церкви до церкви, вчитуючись у таблички з назвами архітектурних експонатів і слухаючи оповіді музейного працівника.

Солом’яні стріхи, похилені тини, старі дзвіниці — це історія. А ще масштабніша історія просто зараз оживає за спинами дітей. Яка символіка: сучасники відтворюють сторінки минулого для майбутніх поколінь.

Недивно, що саме таку мету ставили перед собою брати Капранови, автори книжки «Мальована історія незалежності України», яка лягла в основу сценарію серіалу. Сьогодні один із них, пан Віталій, теж на знімальній локації. Письменник запевняє: справжня проблема національної історії полягає в тому, що її ніхто не може коротко розповісти. І щоб усунути цю проблему, ще в 2013 році на світ з’явилася їхня літературна праця. 

«Сьогодні ми маємо відійти від імперіалізму й побудувати ідеологічно правильну, україноцентричну національну історію. Тут повинні бути й книжки, і фільми, і мультфільми, анекдоти, картини, навіть меми й карикатури — усе, що дійсно працює в інформаційному просторі. Як автори ми з братом дуже тішимося, що такий потужний чинник як кінематограф долучився до великої справи», — зізнається Віталій Капранов.

«Стоп! Знято!» — знову лунає голос режисера.

Козаки полегшено скидають шапки й заходяться бесідувати з ворожими вершниками. А десь за лаштунками просто неба готуються до бою воїни УПА.