На знімку: перед мікрофоном Сергій Надал.

Під час святкування показали театралізовану виставу «Файні вечорниці», акторами в якій виступили самі учасники проекту та студенти Тернопільського технічного коледжу ТНТУ ім. І. Пулюя.

У залі лунали українські народні пісні, поезія та гуморески. Привітав поважних тернополян зі святом і міський голова Сергій Надал. «Соціальний проект «Єднання поколінь» розвивається дуже динамічно і мені приємно говорити про те, що сьогодні ним цікавляться не лише колеги з інших міст, а й з інших країн. І це недивно, адже цей майданчик об’єднав сотні людей старшого віку та дав їм змогу спілкуватися і зустрічатися. А також важливо, що проект поєднав тернополян поважного віку та молодь, — зазначив Сергій Надал. — І тепер люди, які відбудовували Тернопіль, створювали його та розвивали, передають свій життєвий досвід і знання новому поколінню. Сьогодні це своєрідна модель розвитку громади, коли мудрість старшого покоління поєднується з можливостями молодшого».

Координаторка соціальної ініціативи «Єднання поколінь» Ольга Гордієнко розповіла, що проект розпочався два роки тому після зібрання з нагоди Дня людей похилого віку. З ініціативи заступника міського голови Леоніда Бицюри вирішили продовжувати робити такі зустрічі, додавши їм тематичності. Тепер легше сказати, чого не робили за увесь цей час, ніж перерахувати все. Понад 90% спілчан — люди пенсійного віку, які через життєві обставини потребують спілкування. У «Єднанні поколінь» їх намагаються гуртувати на концертах, екскурсіях, літературних вечорах, кінопоказах, танцях і зустрічах з цікавими людьми. Багато з них мають таку енергію, що й почасти самі стають ініціаторами якоїсь зустрічі чи ведуть цей вечір, ділячись своїми знаннями і досвідом.

Серед тем, якими найчастіше цікавляться тернополяни поважного віку, — профілактика захворювань, здорове харчування, садівництво та городництво. Левова частка зустрічей, які організували за ці два роки, була присвячена саме їм. Також чимало спілкувалися з молоддю Тернополя. Аби такі спільні зустрічі були корисними, за основу взяли профорієнтацію й передачу досвіду. Молодь вирішує, який фах обрати, яке заняття виокремити в справу життя, а саме старші люди можуть дати чимало цінних порад. «Мета нашого проекту — подолати стереотипи про людей похилого віку, до яких багато хто ставиться як до жертв або безпомічних. Але вони не такі: їхній життєвий досвід та бачення можуть стати прикладом для кожного з нас, — зазначив Леонід Бицюра. — Я дуже хочу, аби старші люди мали в суспільстві любов і повагу. Старість не має бути сповнена страхами й самотністю, бо це можливість здійснити свої давні мрії, зустріти цікавих людей, навчитися чогось нового».

Очільник Тернополя Сергій Надал також подякував організаторам ініціативи й волонтерам, які долучаються до проведення різноманітних лекцій, майстер-класів тощо, та наголосив, що й надалі підтримуватиме учасників проекту і дослухатиметься до усіх їхніх настанов чи зауважень.

Фото із сайту Тернопільської міської ради.