«Для мене велика честь взяти участь в інтронізації Імператора Нарухіто. Проведення стародавнього обряду в сучасній Японії є прикладом того, як в одній державі можуть співіснувати і глибока повага до традицій, і впровадження новітніх високих технологій для поліпшення життя кожної людини». На цьому вчора в рамках візиту до Японії наголосив Президент України Володимир Зеленський після закінчення інтронізації Імператора Нарухіто, у якій він брав участь разом із першою леді. Україна є однією з майже 200 країн, представники яких прибули в Токіо з нагоди церемонії. Володимир Зеленський став першим українським Президентом, запрошеним на інтронізацію.

Також учора в Японії після участі в інтронізації Імператора Нарухіто Володимир Зеленський зустрівся з екс-Президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим, який привітав главу нашої країни з успіхом на виборах. Під час перемовин, інформує прес-служба Президента України, порушувалися питання війни на Донбасі та окупації Криму. Нурсултан Назарбаєв заявив, що Казахстан завжди підтримував територіальну цілісність і суверенітет нашої країни. Сторони обговорили позитивні зміни в просуванні до миру, зокрема, повернення полонених та перезапуск дипломатичних перемовин, а також наголосили на потребі проведення якнайшвидших переговорів у «нормандському форматі». Співрозмовники обговорили й можливості збільшення товарообігу між Україною та Казахстаном.

Економічні питання та ініціативи стали ключовими темами розмови В. Зеленського з Президентом Бразилії Жаїром Болсонару (на знімку). Сторони, за інформацією прес-служби українського лідера, наголосили, що прагнуть розширення товарообігу між країнами. Президент України запропонував відновити урядову комісію, щоб узгодити всі позиції в цьому напрямі. Під час зустрічі також обговорили перспективи співпраці в космічній галузі. Українська сторона запропонувала перезапустити спільний космічний проект з використанням космодрому «Алкантара». Жаїр Болсонару запросив Володимира Зеленського до Бразилії та погодився на його запрошення завітати до України вже наступного року.

Робочий візит В. Зеленського до Японії триватиме до 24 жовтня.

Фото прес-служби Президента України.