Посольство України в Чехії висловлює рішучий протест у зв’язку із запрошенням на офіційні заходи, які відбувалися 28 жовтня у Празькому Граді з нагоди державного свята Чеської Республіки, представників псевдокримськотатарської організації «Кирим бірлігі», підконтрольної російській окупаційній владі в Автономній Республіці Крим. Про це йдеться в офіційній заяві, розміщеній на сайті МЗС України. «Розглядаємо подібні дії як чергову провокацію, метою якої є легітимізація незаконних дій Росії, спрямованих на спробу анексії суверенної території України, а також намагання зашкодити розвитку україно-чеських відносин», — йдеться у повідомленні.

У посольстві нагадали, що загравання з окупантами є особливо цинічними в той час, коли в окупованому Криму продовжує залишатися забороненим справжній представницький орган кримських татар — Меджліс кримськотатарського народу, а сотні кримських татар піддаються з боку окупаційної влади переслідуванням, репресіям, арештам, катуванням та фізичному знищенню. Посольство сподівається, що офіційні особи та органи влади Чехії, чий уряд і весь цивілізований світ засудили російську окупацію Автономної Республіки Крим, і надалі будуть утримуватися від будь-яких контактів з представниками окупаційної адміністрації та її маріонетковими організаціями.

Раніше стало відомо, що президент країни Мілош Земан, який не приховує проросійських настроїв, вже не одноразово заявляв, що вважає Крим територією Росії, і закликав зняти з РФ санкції, запросив на урочистий прийом у президентському палаці з нагоди  101-ї річниці утворення Чехословаччини представників прокремлівської організації «Кирим бірлігі». Фото її членкинь, зокрема й у компанії з прем’єр-міністром країни Андреєм Бабішем було виставлено на сторінці «Кирим бірлігі» у Фейсбуці.

Фото: radiosvoboda.org