На засіданні у четвер його члени проголосували за те, щоб внести відповідні зміни до Податкового кодексу (законопроект №2047-Д), й сподіваються, що це рішення буде підтримано й у сесійній залі.

«Якщо Верховна Рада підтримає його, то звіти по оцінці майна більше не доведеться здавати через приватні майданчики. Це зменшить вартість операцій з нерухомістю для громадян», — запевнив один із авторів законопроекту, народний депутат Мар’ян Заблоцький.

Нагадаємо, 2018 року парламент дозволив створити посередників між оцінниками майна та електронною базою Фонду держмайна. За пересилку даних вони отримують із кожної оцінки 500—1800 гривень. Минулого тижня вибухнув скандал через те, що буцімто деякі члени комітету отримали неправомірну винагороду, аби зберегти ці майданчики. Президент України вимагає, щоб члени комітету від «Слуги народу» пройшли тестування на детекторі брехні, аби виявити, чи справді їм пропонували хабар, чи це чутки. Спеціальна антикорупційна прокуратура відкрила у цій справі провадження.

Утім, у депутатів не було розбіжностей з приводу того, зберігати чи ні корупційні майданчики, які за звичайне пересилання даних станом на 10 жовтня цього року стягнули з населення більш як 700 млн грн (тобто понад 1 млн грн за день!). Розбіжності виникли між двома народними депутатами Мар’яном Заблоцьким та Олександром Дубінським через те, що другий пропонував заразом вносити зміни й до системи ProZorro, вказуючи, що й там є недоліки. Мар’ян Заблоцький акцентував, що закон «Про публічні закупівлі» має норму, яка забороняє вносити в нього зміни іншими законами. Крім того, проблемами з державними продажами та закупівлями опікується Комітет з питань економічного розвитку. Більшість народних депутатів, присутня на засідання, погодилася з цими аргументами.

Також члени комітету ухвалили рішення стосовно звіту голови Державної митної служби Максима Нефьодова. Замість політичної недовіри, яку пропонував оголосити службовцю Олександр Дубінський, вирішено задокументувати усі проблемні питання, що обговорювалися, зокрема й кадрові, (докладніше про це «Голос України» розповів в учорашньому номері), й через місяць знову викликати головного митника на засідання комітету.