Кошторис підготували до розгляду Верховною Радою в другому читанні з урахуванням поправок та рекомендацій, які надійшли від народних депутатів.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук наголосив: до формування бюджету підходили на основі принципів збереження та нарощування людського капіталу. Саме це в Кабміні вважають пріоритетним завданням. Утім, найсуттєвішою частиною витрат у 2020-му все-таки стануть виплати на обслуговування наших зовнішніх зобов’язань.

«Складна ситуація, в якій перебуває країна, сформувалася не вчора і не сьогодні, — наголосив глава уряду. — У критичному стані знаходиться інфраструктура, маємо зношену енергетичну систему... Дуже великі гроші йдуть на те, щоб підтримувати все в робочому стані. Окрім того, 2019—2021 роки є піковими з точки зору погашення обслуговування зовнішніх зобов’язань. Тому нам дуже важливо максимально ефективно використовувати ті ресурси, які в нас є, щоб виконувати свої зобов’язання перед зовнішніми партнерами. Адже чітке виконання зобов’язань створює довіру до країни, а довіра — це дешеві ресурси, які дадуть можливість розвиватися».

Формуючи кошторис, урядовці дбали передусім про зростання економіки, наголосив їхній очільник. Мовляв, це дозволить створювати необхідні нові робочі місця та збільшувати потенційні податки від нових підприємств. Як наслідок — з’явиться можливість забезпечити належний рівень соціального захисту. «Уряд працює в режимі 24 на 7 для того, щоб підготувати країну до початку запуску економіки», — запевнив О. Гончарук.

Новий бюджет не передбачає підвищення податків, наголосив Прем’єр-міністр. Додаткові ресурси шукатимуть у покращенні ефективності, зменшенні витрат на державу, боротьбі з корупцією та зменшенні тіньового сектору економіки. Уже наступного року адміністративні витрати на обслуговування діяльності уряду та центральних органів виконавчої влади планують зменшити в середньому на 10 відсотків. І шукатимуть можливості для такого скорочення й надалі. Усього ж видатки загального бюджету України на 2020 рік сягатимуть 1 трильйона 195,3 мільярда гривень. Їх основна стаття — обслуговування держборгу (141,5 мільярда гривень).

Один із пріоритетних сегментів, на якому концентруватимуться урядовці в 2020-му, — покращення якості надання медичної допомоги. Особливу увагу мають намір звернути на екстрену допомогу, адже багато наших співвітчизників просто не доїжджають до лікарні, наголосив О. Гончарук. Додаткові кошти мають намір спрямувати на закупівлю карет швидкої допомоги (900 мільйонів гривень) та облаштування відділень екстреної допомоги (один мільярд). Також нарощуватимуть програму «Доступні ліки».

Наступного року її хочуть збільшити більш як утричі. Також виділятимуть кошти на необхідне лікування за кордоном. «Наше завдання — не втратити жодне життя, яке ми можемо дозволити собі врятувати».

Наступного року хочуть виділити 173 мільярди гривень на виплату пенсій та 48 мільярдів на субсидії. Ще 806 мільйонів гривень піде на збільшення надбавок на догляд одиноким пенсіонерам старше 80 років (плюс 670 гривень кожному щомісяця). Також будуть індексовані пенсії — вони зростуть, але не набагато, зазначив глава уряду, пояснюючи це тим, що економіка має зростати значно швидше, щоб дозволити більший приріст таких виплат.

У нашій країні досі діє неефективна і неправильна система інтернатів, і наступного року закладатиметься серйозний ресурс для того, щоб її трансформувати. Також додадуть грошей для допомоги людям з інвалідністю та реабілітацію ветеранів АТО/ООС.

Інвестуватимуть і в сферу освіти, продовжуючи реформу Нової української школи. Істотно хочуть збільшити фінансування на розвиток навчально-практичних центрів профтехосвіти. Наступного року пропонують уперше виділити 3,5 мільярда гривень на програму «Спроможна школа для кращих результатів» та призначити додаткові кошти на підтримку молодого вчителя.

Драйверами економічного розвитку, наголосив О. Гончарук, стануть велика та мала приватизація. Уряд також розраховує прибрати гральні автомати з вулиць і запустити цивілізовану систему грального бізнесу, яка офіційно оподатковуватиметься і зможе принести в бюджет більш як три мільярди гривень. На наступний рік закладають рекордну суму на ремонт доріг — 73,7 мільярда гривень. Розвиватимуть також інфраструктуру на Дніпрі. Очікується, це дозволить розвантажити дороги, зменшить аварійність та здешевить транспортування.