Про це йшлося в Києві на Національному форумі з сучасних тенденцій у сфері громадської безпеки та соціальної згуртованості, організованому Програмою ООН із відновлення та розбудови миру. Захід пройшов за підтримки ЄС та урядів Данії, Нідерландів, Швеції та Швейцарії.

Як зазначив т. в. о. начальника поліції Донецької області Артем Кисько, безпека людей можлива лише за умови взаємодії правоохоронців та громади.

«Кожен злочин ми попереджаємо або розкриваємо завдяки співпраці з населенням, — сказав він. — Тому наше найперше завдання — будувати свою роботу, виходячи з потреб людей. Сьогодні наші зусилля спрямовані на те, щоб зробити поліцейський сервіс таким, яким його хочуть бачити громадяни — якісним, своєчасним та ефективним».

Результатом співпраці поліції Донеччини з населенням стало запровадження в 2019 році більше 40 проектів за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Так, 11 із 22 Центрів безпеки громадян в Україні знаходяться на Донеччині і допомагають наблизити екстрені служби до людей у віддалених населених пунктах.

Під час дискусії було запропоновано залучати до роботи в центрах волонтерів, як це відбувається у низці країн.

Що стосується допомоги людям з інвалідністю, то наразі 75 поліцейських Донеччини володіють жестовою мовою.

Результати співпраці з населенням наочно ілюструють дані соціологічних досліджень, згідно яких Маріуполь є одним з найбезпечніших міст України, а Донеччина входить у п’ятірку областей, де люди довіряють поліції найбільше.