Це видання для тих, хто прагне відродження галузі через успіх у виробництві. Так охарактеризували науково-практичну монографію «Розвиток кластерного підприємництва у легкій промисловості міста Києва» під час її презентації. Автори видання — працівники Київського національного університету технологій та дизайну, керівники провідних підприємств легкої промисловості столиці.

Свого часу з ініціативи ректора КНУТД академіка НАПН Івана Грищенка було створено освітній інвестиційно-технологічний кластер легкої промисловості. Тож автори монографії узагальнили не лише міжнародний, а й власний практичний досвід. Вони запропонували комплекс методичних й організаційних заходів щодо посилення впливу державної політики на забезпечення ефективності розвитку легкої промисловості з огляду на участь України в СОТ та створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Видання презентували широкому загалу на 38-му міжнародному фестивалі моди, що відбувся в Києві. Ознайомитися з ним мали змогу представники вітчизняних та закордонних підприємств.

— Наш університет, а йому виповнюється 90 років, забезпечує науковий супровід галузі, — каже Іван Грищенко. — На жаль, в умовах, що склалися в економіці, шлях інновацій до впровадження дуже тернистий. Кластер, як ми переконалися, пришвидшує цей процес.

Наголошуємо, що кластер — не мода, а необхідність. Приміром, у США 60 відсотків підприємств охоплено кластерною формою організації. Вони забезпечують 40 відсотків ВВП і 80 відсотків експорту. Подібна картина і в ЄС. Україна ж ніяк не може подолати кризу. Якщо тридцять років тому держава входила до десятки найрозвиненіших країн світу за основними показниками розвитку, то тепер займаємо 137-ме місце. Тож працювати маємо ефективніше, кластер цьому сприятиме.

Фото knutd.edu.ua