За порушення загрожує адміністративна або кримінальна відповідальність, контроль покладено на поліцію. Таке рішення київської влади йде в руслі задекларованих Кабміном заборон і обмежень.

Нових випадків зараження коронавірусом COVID-19 в Україні немає, але їх не можна виключати. Тому нині особливу увагу слід приділити профілактиці — і на державному рівні, і на особистому. Про це під час учорашнього брифінгу говорив заступник міністра охорони здоров’я України, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«На сьогодні ми маємо в Україні один випадок хвороби, зареєстрований минулого тижня в Чернівецькій області. Жодного підтвердженого нового випадку коронавірусної інфекції станом на тепер в Україні не зафіксовано», — сказав він. Загалом, за його словами, в Україні було перевірено 43 зразки з підозрою на COVID-19.

Головний санітарний лікар МОЗ повідомив, що температурний скринінг триває на всіх постах в’їзду до країни. Однак розглядається можливість обмеження роботи пунктів в’їзду-виїзду. «Можемо обмежити кількість пунктів, через які в’їжджатимуть і виїжджатимуть із території України пасажири, особи з інших країн і громадяни України. Це світова практика, так прописано в міжнародних медико-санітарних правилах — коли визнається надзвичайна ситуація, то в країні можуть працювати тільки певні пункти в’їзду», — прокоментував Віктор Ляшко.

Чиновник медичного відомства також поінформував про зустріч із вітчизняними виробниками засобів дезінфекції і їх готовність забезпечити країну антисептиками. МОЗ закликає громадян якомога частіше мити руки, дотримуватися правил особистої гігієни, а головне — зберігати спокій і не піддаватися паніці!

Заступник міністра порекомендував за перших симптомів захворювання (кашель, підвищена температура, нездужання) звертатися до сімейного лікаря. Мовляв, той знає, що робити. Перше запитання, на яке треба буде відповісти хворому, — не чи був він нещодавно за кордоном і в яких країнах, тому що саме мандрівники нині — в основній групі ризику.

Цифра

За даними карти глобального розповсюдження коронавірусу, створеної Дослідним центром системних наук і інженерії Університету Джонса Гопкінса, нині у світі зафіксовано 119 476 випадків зараження вірусом, 65 900 осіб одужали, 4 291 особа померла.