Професор, завідувачка кафедри вірусології Національної академії післядипломної освіти ім. Шупика Ірина Дзюблик; д. мед. наук, завкафедри мікробіології, вірусології та імунології Вінницького НМУ ім. Пирогова Валентин Ковальчук; завідувач кафедри інфекційних хвороб Національної академії післядипломної освіти ім. Шупика Олександр Дуда.

Панічні настрої через загрозу виникнення епідемії коронавірусної інфекції пов’язані з відсутністю чіткої інформації про способи знищення її збудників. Так вважає доктор медичних наук, завідувач кафедри мікробіології, вірусології та імунології Вінницького НМУ ім. Пирогова Валентин Ковальчук.

«Єдина зрозуміла рекомендація стосується спиртовмісних дезінфектантів, які розчиняють ліпідну оболонку, котру мають коронавіруси... Однак концентровані розчини спиртів не можна застосувати на слизовій оболонці верхніх дихальних шляхів», — сказав він учора на прес-конференції в Києві. При цьому додав, що арсенал антисептичних засобів не тільки в Україні, а й у всьому світі, є застарілим і маловивченим щодо їх профілактичної ефективності під час епідемій вірусних захворювань.

За словами завідувача кафедри вірусології Нацакадемії післядипломної освіти ім. Шупика професора Ірини Дзюблик, протягом грудня 2019 року й у лютому 2020-го на кафедрі вірусології в лабораторних умовах було проведено дослідження противірусної активності препарату «Декасан», який містить антисептик декаметоксин, щодо прототипного штаму коронавірусів — вірусу інфекційного бронхіту птахів. «Ми вивчали коронавіруси інфекційного бронхіту птахів, тому що це прототипний штам — він має ті самі властивості, що й 50 інших типів... Сьогодні відомо сім коронавірусів людини..., але для їх дослідження нам необхідні спеціальні умови в лабораторії, яких в Україні немає», — пояснила вона.

У свою чергу завідувач кафедри інфекційних хвороб Нацакадемії післядипломної освіти ім. Шупика Олександр Дуда зазначив, що в зоні ризику насамперед перебувають медперсонал і всі, хто контактує із хворими: сімейні лікарі, провізори в аптеках, ЛОР-лікарі, лікарі-інфекціоністи, стоматологи, ендоскопісти. А також прикордонники, які першими контактують з громадянами, котрі прибули до країни.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.