Примірник священної книги ще наприкінці минулого року відшукав у Центрі консервації стародруків Баламандського монастиря Надзвичайний і Повноважний Посол України у Лівані Ігор Осташ. Про це дипломат і науковець повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці.

Пошуки рідкісної книги тривали майже два роки.

«Для багатьох, хто є частиною Антіохійського патріархату, буде величезною несподіванкою ця історія про співпрацю України і Антіохійського патріархату, — наголошує Ігор Осташ. — Практично перша Біблія арабською мовою з’явилася завдяки нашому гетьману Мазепі. Він фінансово підтримував Антіохійський патріархат».

Отець Харес Ібрагім, керівник Центру консервації стародруків, розповів, що книгу до Баламанду передала одна із церковних громад із сирійської провінції Латакії. Нею постійно користувалися під час богослужінь, тож стародрук не повний, у ньому немає вступних сторінок.

Ще два примірники Біблії знайдено в монастирі Святого Іоанна у Хиншарі. «Євангеліє від Івана Мазепи друкував Абдалла Захер, який тут, у Лівані, вважається першодрукарем. Його постать — ще одна ниточка між Ліваном та Україною. У різних Євангеліях бракує різної кількості сторінок, але в основному найбільше втрат — серед перших та останніх сторінок. Ми зрозуміли, що практично неможливо знайти дві однакові Біблії. Тираж друкувався приблизно протягом року, і впродовж цього часу дуже часто виготовляли нові літери та елементи шрифтів. Але ми не зупиняємося в наших пошуках. Заплановано відвідини ще одного монастиря. Одне можу сказати точно: видання Євангелія буде здійснено цього року. Щодо тексту, то сьогодні ми проводимо текстологічні і графологічні дослідження. Вони будуть опубліковані разом із Біблією», — зазначає Ігор Осташ.
Дипломат додає, що «історія пошуків Євангелія від Мазепи стала справжнім детективом. І перед нашою командою виникло завдання якомога точніше передати шлях книги тривалістю 312 років».

Паралельно з дослідженнями в Лівані розпочалися зйомки документального фільму, який розповість про гетьмана Івана Мазепу як мецената загальноправославного масштабу, який добре розумів значення зв’язків Православної церкви України з Єрусалимською, Антіохійською та Олександрійською патріархіями. Відносини між Українською православною церквою і церквами Сходу, яким гетьман надав велику фінансову допомогу, — давні. Тісні контакти Мазепи з Антіохійським патріархом Афанасієм IV Даббасом, який одночасно був і Алеппським митрополитом, встановилися відтоді, коли ієрарх здійснював місії у Валахію, Молдову й Україну, шукаючи підтримки для східних церков.
На видання Євангелія, яке було подарунком Мазепи Антіохійській церкві, гетьман виділив 3000 золотих та стільки ж на підтримку Антіохії.

Представники Антіохійського патріархату мали намір привезти віддруковану Біблію Івану Мазепі до України. На заваді стали трагічні події — знищення Меншиковим гетьманської столиці Батурина та вимушена еміграція гетьмана.

У фільмі автор Ігор Осташ, режисер Станіслав Литвинов та оператор Михайло Шелест планують розповісти про захопливу подорож священної книги Антіохійськими землями. А також про історію книгодрукування, унікальну постать Абдалли Захера, друкаря Євангелія, як ще одну ниточку історичного зв’язку між Близьким Сходом, тепер Сирією, Ліваном, та Україною, про цікаві подробиці взаємин між патріархом Антіохійським та гетьманом Мазепою. Уперше для українців стрічка презентує унікальні кадри пам’яток Лівану — Святої Землі, яка, як виявляється, тісно пов’язана з Україною.

За словами Ігоря Осташа, вся ця історія має бути в усіх українських підручниках. Перевидану книгу планують подарувати всім антіохійським ієрархам як нагадування про величну постать Івана Мазепи.

На знімку: Надзвичайний і Повноважний Посол України у Лівані Ігор Осташ із унікальною знахідкою.
Фото з Фейсбука.