Книгу «Ковчег унікальних культур. Гуцульщина» зроблено вручну всього в 33 примірниках. Вони зберігатимуться у найбільших бібліотеках світу. В Україні — у Національній бібліотеці ім. В. Вернадського. Ще дві їхній упорядник заслужений художник України Анатолій Лютюк подарував Івано-Франківщині. Одна прикрашатиме стенди музею Прикарпатського національного університету, друга поповнила фонди Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини й Покуття ім. Й. Кобринського.
Анатолій Лютюк — голова української громади в Таллінні (Естонія), організував там Центр української культури і побудував українську церкву. Над унікальними книгами, що радше нагадують старовинні рукописи чи давнє Євангеліє, працювали п’ять років. Роботі передував збір автентичних фотокарток, записів, листівок, малюнків, створених руками малих та великих гуцулів. Живі тексти про історію та культуру цього і досі незбагненного етносу вдало переплітаються з коломийками та поезією місцевої художниці та поетки Марії Корпанюк, а ще — із вкрапленнями засушених гірських рослин. Сама книга друкована старим способом на верстатах ХІХ століття, а папір у ній також ручної роботи, зроблений методом «черпання».
Зустріч в університеті виявилась настільки цікавою, а пан Лютюк таким багатогранним і відвертим оповідачем, що книгу презентували ще двічі — в Коломиї та книгарні «Є» обласного центру. Там сучасний рукопис можна було оглянути зблизька, як у дитинстві затамувавши подих. Наостанок залишається лише подякувати всім, хто долучився до народження такої диво-книги. Окрім автора, представнику української діаспори в Польщі Михайлу Вітушинському, ректору ПНУ Ігорю Цепенді, заслуженому художнику України Василю Корпанюку та екс-голові ОДА Михайлу Вишиванюку, який упродовж років підтримував фінансово цей проект і запропонував його продовжити, щоб увічнити у такий спосіб культурну спадщину лемків, бойків, ополян та подолян, котрі мешкають у нашім краї.
Івано-Франківська область.